Potrošačka košarica u studenom iznosila skoro 3.000 KM

Sindikalna potrošačka košarica u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec studeni 2022. godine iznosila je 2.986 konvertibilnih maraka.

Prosječna plaća isplaćena Federaciji BiH za mjesec rujan 2022. iznosila je 1.140 KM, minimalna plaća prema Odluci Vlade FBiH je 543 KM.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom plaćom je 38,17 posto, a minimalnom plaćom 18,18 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (42,97 posto); stanovanje i komunalne usluge (12,96 posto); higijena i održavanje zdravlja (8,31 posto); obrazovanje i kultura (10,38 posto); odjeća i obuća (14,06 posto); prijevoz (4,62 posto) i održavanje domaćinstva (6,70 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

 • Drugi put ko doceka izbore nek pazi koga bira jadni penzioneri nemogu sve tablete kupit dabi imali i brasna zalosno vladajuci stidite se sram vas bilo

 • Minimalna plaća 543 KM a prosječna 1140 KM nije normalno.
  Normalno bi bilo da minimalna plaća bude kao prosječna tj. 1140 KM. Kakva je plaća 543 KM???
  Kakva je mirovina 500-600 KM za za četrdeset godina rada???
  A vi koji ste odredili ovakve plaće i mirovine, sebi ste odredili 500 KM povećanja nedavno za stalno i sad ponovo povećanje za još 10% na plače od
  6000 – 10 000 KM.
  Sramota.

 • Oprosti ne zivim od cacine penzije ako vam ne pase komentar priskocite ga brinite se za svoj zivot svi imamo pravo reci svoje misljenje

 • Luce draga, ne možeš birati koga želiš. Čestiti ljudi se miču dalje od politike jer nemaju želudac za gledat i slušat svašta. Onaj neki reče nešto kao: Kad bi na izborima mogli stvarno birati i mijenjati stvari, oni bi se odma ukinuli. Ovi koji se nude su svi slični ako ne i isti

 • Sumrak društva i države. Samo što ovdje sumrak traje jaaaako dugo. I trajati će još. Jer činjenica je da smo ovce. Od sebe pa nadalje.

 • Super taman će ova bagra što žuga protiv HDZa iseliti, ko im je kriv, nek idu u njemačku nizozemsku…
  Nema nigdje do Hercegovine

 • Bola’ ključno je ostat smiren. Vidis da nam komsic ne da izborni zakon. To je najveci problem. Kan’te se plaća je*le vas place, eno ti zraka dobra na Blid’nju i udiši.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.