Potresi: Hercegovina će se opet tresti

”Najveću vjerojatnoću za pojavom jačeg potresa u BiH imaju južna Hercegovina i područje Banja Luke”, rekao je za Bljesak.info Ivan Brlek seizmolog Centra za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U razgovoru za naš portal u rujnu, Brlek je rekao kako se na ovom području Europe svakodnevno javljaju manji potresi, ali da ih stanovnici nekad i ne osjete.

Potres se osjetio i u Hrvatskoj

No, potres koji je u ponedjeljak pogodio Mostar, osjetili su i stanovnici Hercegovine, ali i stanovnici južnog obalnog područja Hrvatske.

Potres je zabilježen u 10 sati i 38 minuta, s epicentom 2 kilometra sjevernozapadno od Blagaja na dubini od 2 kilometara.

Magnituda potresa u hipocentru iznosila je 4,3 Rihctera, a intenzitet u epicentru bio je 6 stupnjeva Merkalijeve ljestvice.

No, ovo nije jedini potres zabilježen u posljednje vrijeme na području Hercegovine. To ne čudi jer je prema riječima stručnjaka područje Hercegovine dosta seizmički aktivno.

potres-uspravna

Područje Hercegovine dosta seizmički aktivno

Stručni referent u Centru za seizmologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda Rusmir Gorušanin je rekao je za Fenu da područje Hercegovine dosta seizmički aktivno, tako da ništa nije neuobičajeno što se tiče potresa na ovom području.

”Naše su pretpostavke da se neće ponavljati niti dogoditi neki jači potres na tom području. Mada nije isključen neki malo slabiji da se ponovo javi, ali ne bi trebalo”, kazao je Gorušanin.

Valja naglasiti i kako se potresi koji pogađaju Italiju osjete i u našim krajevima, uglavnom u području zapadne BiH, u Bihaću, Prijedoru i Banja Luci, ali i na području južne Hercegovine.

Prognoza” seizmičnosti teritorije BiH: Ljudske žrtve i materijalna šteta

Mada je vrlo nezahvalno davati “prognozu” seizmičkih događanja za bilo koje područje, ipak na osnovu instrumentalnih podataka (kataloga), primjenjujući matematičko-fizikalni model seizmičnosti, došlo se do zaključka da se u sljedećih 50 godina na teritoriji BiH mogu očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stupnjeva Merkalijeve ljestvice, objavio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava.

Međutim, za vremensko razdoblje od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa u jugoistočnom i sjeverozapadnom dijelu BiH (područje Trebinja, Neuma, Banja Luke i planine Trskavice) koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima i odnijeti mnogo ljudskih života.

Što učiniti u slučaju potresa?

Ivan Brlek je u razgovoru za naš portal savjetovao građane što trebaju učiniti kada osjete potres.

”Ljude često uhvati panika te prave greške i istrče na stepenište ili u lift kako bi pobjegli iz stana, no to ne treba raditi. Treba se skloniti u neki kut prostorije ili ‘pod štok’ i sačekati da vibracija prođe”, rekao je Brlek.

(Bljesak.info)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.