Potražnja za automobilima u BiH dugo nije bila veća

Unatoč visokim cijenama, ali i krizi, potražnja za automobilima u BiH, po svemu sudeći, dugo nije bila veća.

U prilog tome govore i podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, prema kojima su u pet mjeseci ove godine uvezena 8.283 automobila više u odnosu na isto razdoblje lani.

Iako su prognoze prošle godine upućivale na to da će doći do smanjenja potražnje, a samim time i pada cijena vozila, to se, kažu prodavači diljem RS-a, nije dogodilo. To potvrđuju i podaci UNO-a, prema kojima je od siječnja do kraja svibnja u BiH stiglo 35.699 vozila, od čega 31.195 rabljenih. U istom razdoblju lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 27.416 vozila, od čega 23.394 rabljena.

Vlasnik autosalona ”Das auto” u Banjoj Luci Dragan Ilibašić kaže da je potražnja za rabljenim automobilima mnogo bolja ove godine nego lani.

Dugo se bavimo uvozom automobila i sa sigurnošću mogu reći da potražnja nikad nije bila ovako dobra u odnosu na ponudu. Nabavna cijena vozila u Europi sve je viša jer je smanjena proizvodnja. Do automobila u inozemstvu jako je teško doći, dok kod nas kupaca nikad nije bilo više, rekao je Ilibašić i dodao da cijena rabljenih vozila u inozemstvu ne prestaje rasti, piše Glas Srpske.

Izvoz pada, a uvoz raste

S obzirom na to da je ponuda novih automobila u inozemstvu sve manja, rijetki se odlučuju na prodaju svojih automobila.

Sve to doprinijelo je da cijene i kod nas idu prema gore i teško je bilo što prognozirati za iduće razdoblje. Prava sreća je da to nije utjecalo na naše kupce i oni najčešće biraju automobile od 10.000 do 20.000 KM, dodao je Ilibašić.

U bijeljinskom autosalonu ”LD Auto”, ovlaštenom prodavaču za Toyotu, kažu da najnovije modele automobila najbrže prodaju.

Cijena automobila viša je do 10% u odnosu na lani, ali to ne sprječava kupce da, čim se pojavi novi model, odmah dolaze po njega. Potražnja je zaista dobra, jedino što čest zastoj u proizvodnji remeti naše planove, rekao je prodavač Ljupko Gavrić i dodao da se kupci najčešće odlučuju za modele između 40.000 i 50.000 KM, dok se nerijetko traže i vozila u vrijednosti od 90.000 do 100.000 KM.

Koliko cijene vozila iz godine u godinu skaču, najbolje pokazuje primjer da bi za automobil koji je prije pandemije koronavirusa koštao od 13.000 do 14.000 KM danas trebalo izdvojiti oko 17.000 KM. Za pet najskupljih električnih automobila koji su uvezeni u BiH u pet mjeseci ove godine vlasnici su izdvojili više od 1,13 milijuna KM. Najskuplji je Mercedes Benz GLS 580 4 Matic SUV, koji je vlasnika, s davanjima, koštao 264.698 KM, prenosi Glas Srpske.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.