Izvoz pada, a uvoz raste

U prvih pet mjeseci ove godine izvoz iz Bosne i Hercegovine je iznosio 6 milijardi i 640 milijuna KM, što je za 8,5 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine.

Istovremeno je uvoz bio 11 milijardi i 682 milijuna KM, što je rast za 4,6 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 56,8 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 5 milijardi i 42 milijuna KM, piše BiznisInfo.ba.

Izvoz u zemlje CEFTA je iznosio 1 milijardu i 56 milijuna KM, što je za 22,6 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz bio 1 milijardu i 292 milijuna KM – pad od 0,4 posto. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 81,7 posto.

Izvoz u zemlje EU je iznosio 4 milijarde i 943 milijuna KM, što je za 7,4 posto manje nego u istom razdoblju 2023. godine, dok je uvoz rastao za 7 posto i iznosio 7 milijardi i 1 milijun KM. Pokrivenost uvoza izvozom je iznosila 70,6 posto.

Ono što je loše jeste da je u svibnju ponovno došlo do pada izvoza iz BiH i to za 9,2 posto.

Naime, travanj je bio prvi mjesec u kojem je, nakon duže vremena, zabilježen rast izvoza iz BiH, pa su se pojavile nade da je negativni trend prekinut, piše BiznisInfo.ba.

No, svibanjski rezultat pokazuje da se agonija nastavlja i da do oporavka još neće doći.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • u BiH se uvozi trecorazredno smece , vidili kakav je narod ovde pa skontali iskoristiti situaciju. Drzave nema niti ima kontrolnih organa da zastite potrosace a na koncu svoje gradjane pa tako uvoz raste jer se ovde u nas resavaju svoga smeca i jos to masno unovce

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.