Potpuna blokada Hrvatske: Sindikati od 5. lipnja u štrajku!

Koordinacija 11 sindikata javnih i državnih službi najavila je danas štrajk za 5. lipnja ako u postupku mirenja s predstavnicima Vlade ne postignu dogovor u roku od pet dana.

“Ovih 11 sindikata danas će podnijeti zahtjev za mirenje koji se prema Zakonu mora završiti u idućih pet dana. Ako tada ne bismo postigli dogovor, potpisali dokument, onda ćemo u skladu sa zakonom najaviti štrajk Vladi, odnosno poslodavcima u našim sustavima gdje će se štrajk organizirati”, istaknula je na konferenciji za novinare tajnica Matice hrvatskih sindikata Mirela Bojić.

‘Štrajk nije naša želja, ni naša volja. U to nas je gurnula naša Vlada s ministrom Mirandom Mrsićem’, izjavio je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, navodi Novi list.

Ustvrdivši kako sindikati ne znaju na kakav bi drugačiji način mogli zaštititi svoje interese osim štrajkom, predsjednik Matice sindikata Hrvatske Vilim Ribić naglasio je da nisu radosni što idu u štrajk te da će “kolateralne poteškoće” pasti na leđa dijela građana.

Vezano uz jučerašnji neuspio sastanak Sindikata javnih i državnih službi s Vladom s kojom su u socijalnom sporu, Ribić je ocijenio da ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić nije dovoljno fokusiran na rješavanje problema te da je na tom sastanku sjedio s “nepodnošljivom lakoćom”.

Ribić je ustvrdio da njihove zahtjeve ne smatraju nerealnim niti ministar uprave Arsen Bauk ni ministar financija Slavko Linić, uz ocjenu da ne zna što se u Vladi događa.

Sindikati traže vraćanje svih oduzetih i umanjenih naknada, dodataka na plaću i koeficijenata u javnim i državnim službama te uključivanje sindikata u rješavanje viška zaposlenih. Traže i čvrsta jamstva da se više neće posezati za radničkim pravima te izmjene Zakona o reprezentativnosti.

Sindikati su izvijestili da će o detaljima štrajka izvijestiti javnost u ponedjeljak 3. lipnja.

Zbog generalnog štrajka Hrvatska bi se tako uoči turističke sezone mogla naći u potpunoj blokadi.

Štrajk je prethodno na referendumu podržala većina sindikalnog članstva.

(RTL.hr)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.