Potpisani sporazumi o granicama između Hrvatske i BiH

Hrvatska i Bosna i Hercegovina potpisale su u srijedu u Bruxellesu tri dokumenta koji će omogućiti normalan protok ljudi i robe nakon što Hrvatska 1. srpnja postane članicom Europske unije.

Potredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda potpisali su Ugovor o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom prometu, a na zajedničku izjavu o o tumačenju i primjeni čl. 11. Sporazuma o slobodnom tranzitu kroz teritorij RH u i iz Luke Ploče i kroz teritorij BiH u Neumu potpis je s bosanskohercegovačke strane stavio ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija, a s hrvatske Vesna Pusić.

Ti dokumenti, koji su ispregovarani uz pomoć Europske komisije, predviđaju dva međunarodna granična prijelaza Metković 2 – Bijača na jugu te Gradiška na sjeveru, koji će biti opremljeni za sanitarne i veterinarske inspekcije i preko kojih će moći prolaziti roba biljnog i životinjskog podrijetla.

Sporazum o pograničnom prometu predviđa lakši prelazak građanima obiju zemalja koji žive u pojasu do pet kilometara s obje strane granice, s mogućnošću da se to kasnije proširi do 30 kilometara, prenosi Hina.

Kroz neumski koridor, iz jednog dijela u drugi dio Hrvatske moći će prolaziti roba u zapečaćenim kamionima.

Bosanskohercegovačko gospodarstvo moći će preko luke Ploče izvoziti sve proizvode, dok će se u BiH preko Ploča moći uvoziti samo ona roba koja smije ući u Europsku uniju. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.