Potpisana odluka o objavi rezultata popisa stanovništva!

Popis stanovništva BiH

Sjednica Središnjeg popisnog ureda održana je u srijedu u Sarajevu na kojoj je potpisana Odluka o objavi rezultata popisa stanovništva te je dogovoren rok objave rezultata.

Nakon višemjesečne trakavice, članovi Središnjeg popisnog ureda potpisali su Odluku o objavi rezultata popisa stanovništva.

“Na kolegiju je direktor kazao da je usvojio odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom i međunarodnim preporukama”, potvrdio je za N1 Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Podsjećamo, rok za objavu rezultata popisa ističe 1. srpnja 2016. godine.

“Već duže vremena događali su se intenzivni razgovori, dogovori, traženje rješenja oko neusuglašenih pitanja u vezi metodologije u vezi nerezidentnog stanovništva. To je bilo sporno pitanje sve vrijeme. Imali smo nekoliko sjednica, kako formalnih tako i neformalnih tražeći rješenje za konsenzus oko spornih pitanja. Radili smo dodatne analize preko stručnih timova i sva tri entitetska tima. Nažalost stavovi se nisu približili”, kazao je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

On je dodao da je nakon 46. sjednice postalo jasno da nema konvergencije, već se stavovi i mišljenja razilaze.

“To smo konstatirali na 47. sjednici. Počeli smo međusobne konzultacije u menadžmentu Agencije za statistiku BiH i na kraju se postupilo da se utvrdi Jedinstveni program pozivajući se na zakonska rješenja direktora”, istaknuo je direktor Agencije za statistiku BiH.

On je naglasio da bi mu bilo draže da se to dogodilo konsenzusom, ali je on međutim izostao.

“Upoznat ćemo s ovim Vijeće ministara, Eurostat i ostale jer su oni naši partneri u ovom poslu i obećan nam je nastavak njihove pomoći”, rekao je Jukić.

Odluka je potpisana prije nekoliko sati, potvrdio je direktor Agencije za statistiku BiH.

“Imali smo već prvi kolegij, gdje smo upoznali članove s aktivnostima, a objava rezultata popisa stanovništva je prva aktivnost. Radit ćemo u dvije smjene, radit ćemo i vikende kako bi iskoristili izgubljeno vrijeme”, dodao je on.

Jukić je kazao da je njegova ideja i razmišljanje bilo da će se sve uraditi što prije kako bi se popis priveo kraju.

“Vrijeme teče, a mi se ne možemo osloniti na ono što imamo i to nije bilo dovoljno. Oni stanovnici koji su određeni kao rezidenti će biti rezidenti. Sve ono što je određeno popisnicom će biti provedeno”, kazao je Jukić i dodao:

“Nepoznatih neće biti jer su ova tri osjetljiva pitanja šifrirana i zadnja će se otvoriti kada se svi drugi koraci urade. Pitanje broj 40 neće biti tretirano jer je tako predviđeno ovim programom. Nema tajni, sve informacije su javne i javno dostupne.”

(N1)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.