Potpisan ugovor o dodjeli grant sredstava za izgradnju tunela Prenj

Ugovor o grantu vrijedan 3,5 milijuna eura kojim se podržava priprema i implementacija projekta Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever potpisali su u ponedjeljak v.d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić i direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Potpisivanju je prisustvovao i Stefano Ellero, šef Odjela za suradnju u Uredu EU u BiH. Izgradnja Koridora Vc, ključnog infrastrukturnog projekta u Bosni i Hercegovini koji podržava Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), napreduje kroz novo financiranje tehničke pomoći koju je Europska unija (EU) odobrila preko EBRD-a.

V.d. direktora JP Autoceste FBiH Lasić ističe da se radi o jednom u nizu odobrenih grant sredstava, te da je preko Autocesta FBiH povučeno više od 600 milijuna eura, čime se pokazuje opredijeljenost EBRD-a i EU fondova da pomognu izgradnju koridora Vc.

Imamo odličnu suradnju sa svim EU bankama i europskim fondovima, pogotovo s EBRD-om koji je glavni financijer tunela Prenj. Nadamo se da će radovi na tunelu Prenj početi krajem ove godine, kazao je Lasić.

Direktorica Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl kazala je da su grant sredstva od 3.5 milijuna eura namijenjena kao pomoć za tehničku pripremu i što brži početak radova na izgradnji tunela Prenj, kao i za okolišne i društvene aspekte projekta.

U tijeku su javne rasprave kojima bi se trebao finalizirati sam postupak. Zahvalna sam Europkoj uniji i Zajedničkom fondu za Zapadni Balkan koji su omogućili grant i nastavljaju podržavati koridor Vc. Drago nam je što je EU još jednom pokazala svoju podršku financiranju ključnih projekata u Bosni i Hercegovini. Ovaj ključni infrastrukturni projekat dovest će do značajnih svakodnevnih koristi za ljude i poduzeća širom zemlje, smanjujući vrijeme putovanja i olakšavajući trgovinu sa ključnim izvoznim tržištima, izjavila je Naessl.

Šef Odjela za suradnju Izaslanstva Europske unije Stefano Elero napominje da je tunel Prenj nedostajuća poveznica koridora od Budimpešte do luke Ploče.

Europska unija je osigurala gotovo 900 milijuna eura grantova za kolosalan projekt koji će povezati unutrašnjost zemlje, te BiH sa regijom i Europskom unijom. Tunel Prenj je jedan od najambicioznijih i tehnički najizazovnijih infrastrukturnih segmenata Koridora Vc zbog neravnog terena i geoloških uvjeta.

Bespovratna sredstva EU za koja je ugovor danas potpisan obuhvatit će početne, najvažnije faze koje vode do potpisivanja ugovora, mobilizacije izvođača radova i predaje gradilišta. Financijska podrška koju pokazuju EU i europske banke naglašava našu posvećenost brzom praćenju završetka Koridora Vc i olakšavanju regionalne integracije Bosne i Hercegovine, izjavio je Elero.

EBRD radi na financiranju izgradnje 11-kilometarske poddionice Tunela Prenj, koja je dio veće dionice koridora Vc dužine 35 kilometara, koja povezuje Ovčare kroz tunel Prenj sa sjeverom Mostara. Ova dionica posljednja je koja osigurava financiranje, na kojem će sve dionice Koridora Vc ili započeti radove, ili u slučajevima nekoliko dionica, imati završene građevinske radove.

Izgradnja Koridora Vc je strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu. Autocesta duga 325 kilometara proći će kroz zemlju od granice sa Hrvatskom, u blizini luke Ploče na jugu do sjeverne granice, te će se nastaviti prema Budimpešti, Zagrebu i Beogradu. Trenutno je to najveći građevinski projekt u zemlji.

Katić o koridoru Vc: Urađeno je dosta posla, ali još više je pred nama

(Fena)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.