Potpisan sporazum za Koridor 5C vrijedan 140 milijuna eura

Ministar financija Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda i direktor Europske investicijske banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su danas u Sarajevu sporazum vrijedan 140 milijuna eura namijenjenih za financiranje izgradnje dvije dionice autoceste na Koridoru 5C.

Kako je Bevanda rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja, riječ je o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara autoceste na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

Drugi dio sredstava bit će usmjeren na dionicu Poprikuša-Nemila u Zeničko-dobojskoj županiji ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara, precizirao je Bevanda.

Rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina. Bevanda je naveo da je u tjeku i zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 milijuna eura za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH, a korisnik je Javno preduzeće “Autoceste Federacije”.

EIB u BiH uložio 2,7 milijardi eura

Rivelini je podsjetio da su sredstvima EIB-a do sada izgrađena 82 kilometra autoceste na Koridoru 5C, te izrazio spremnost ove banke da i dalje surađuje s bh. vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

S danas potpisanim ugovorom, EIB je uložio u BiH 2,7 milijardi eura.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je specijalni predstavnik Europske unije u BiH i šef Delegacije Europske unije u BiH Johan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora 5C, s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.

(Srna)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.