Potpisan koalicijski sporazum: SDA uvodi Komšića i DF u vlast

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) potpisale su Sporazum o konstituiranju parlamentarnih većina između SDA i DF-a.

Sporazum su u ime stranaka potpisali Adil Osmanović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije i Dženan Đonlagić, potpredsjednik Demokratske fronte.

Sporazumom su usuglašeni ciljevi na čijoj će se realizaciji raditi u aktualnom mandatu te će se u idućem razdoblju nastaviti razgovori o samoj implementaciji sporazuma u pravcu uspostave vlasti u Bosni i Hercegovini.

Ostaje nejasno je li na ovaj način politička stranka na čijem čelu se nalazi Željko Komšić zapravo pristala biti dio bošnjačkog bloka s obzirom na to da je HDZ BiH jasno poručio kako su hrvatske stranke okupljene oko HNS-a, srpske oko SNSD-a, a bošnjačke oko SDA.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović otvoreno je kazao da je DF prihvatljiv kao koalcijski partner, ali samo kao dio bošnjačkog bloka. Predsjednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić u jednom od intervjua izjavio je i da DF ne može dobiti nijedno ministarstvo koje pripada pripadnicima hrvatskog konstitutivnog naroda, prenosi Klix.ba.

Ni Komšić, a ni bilo koji drugi visoki dužnosnik DF-a do danas se nisu oglasili o navodima Dragana Čovića i HNS-a, kao ni o tome pristaju li biti dio bošnjačkih, a ne građanskih stranaka u Vladi FBiH i Vijeću ministara BiH.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.