Posuški osnovci prespavali u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Obrazovni centar za demokraciju i ljudska prava CIVITAS, u suradnji s Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH i Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, organizirao je program “Noć u Muzeju”.

Program je trajao tri dana, od 23. ožujka do 25. ožujka 2017. godine. Prvi dan, odnosno prva noć bila je namijenjena učenicima srednjih, a druga noć učenicima osnovnih škola. Sudjelovalo je 213 učenika i 52 nastavnika iz 51 osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Osnovnu školu Ivana Mažuranića Posušje predstavljala su četiri učenika: Antonija Galić, Eva Jukić, Luka Markota i Ivana Jukić, uz pratnju profesorica Diane Tomić i Ivane Banožić Skoko.

Program muzejske pedagogije otvorila je Marueen Cormack, ambasadorica SAD-a u Bosni i Hercegovini, koja je rekla kako Smithsonian muzej u Washingtonu dugi niz godina organizira ovakve manifestacije, što je za mlade odličan način da upoznaju povijest, kulturu i izuzetne eksponate.

Program menadžerica Civitasa Ivana Kešić izjavila je da je cilj muzejske pedagogije učenicima približiti muzejski prostor kako on ne bio samo izložbeni, već mjesto učenja, istraživanja i zajedničkoga rada.

Učenici su prošli niz radionica. Koristeći radne bilježnice, odgovarali su na mnoštvo pitanja, a odgovore su tražili u izložbama te na završetku programa, uz uredno popunjenu bilježnicu, dobili certifikat. Između ostaloga, učili su o tradicionalnim dječjim igrama koje su danas zaboravljene, odnosno rijetko se ili nikako među djecom ne igraju, a igrali su ih njihovi preci.

U odjeljenju za prirodne znanosti učili su o pticama selicama, dok je odjeljenje za konzervaciju pripremilo radionicu “Od čega sam i što mi smeta”, kroz koju su djeca učila o osnovnim karakteristikama različitih materijala od kojih su napravljeni muzejski predmeti, kako se oni čuvaju i koje su najveće opasnosti za njih.

Projekt kojim su oduševljeni i učenici i profesori uključio je i noćenje u prostorijama Zemaljskoga muzeja, na strunjačama i u vrećama za spavanje, s ciljem da se sruši stereotip o muzeju kao hladnom i dalekom prostoru, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.