Posuški mališani od jeseni u većem i suvremenijem vrtiću

Od jeseni za mališane i njihove tete bit će osiguran kvalitetniji boravak i uvjeti rada u Dječjem vrtiću “Bajka”, jedinog javnog vrtića u općini Posušje.

Rezultat je to ulaganja Općine Posušje i partnera, Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH te Federalnog ministarstva prostornog uređenja u ovu javnu ustanovu, koja trenutno zbog posebnih uvjeta broji sedamdesetero djece smještenih u skučenim prostorima.

Posljednje opremanje i ozbiljnije uređenje u ovom vrtiću bilo prije više od dvadeset godina, priopćeno je iz Ureda načelnika te općine.

Prethodno su uz pomoć Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izvršeni grubi radovi nadogradnje postojećeg prostora, koji će se u sljedećih par mjeseci zahvaljujući osiguranim sredstvima finalizirati. Time će se dobiti novi funkcionalni prostor za potrebe vrtićanaca i pratećeg osoblja.

Ravnateljica Kristina Milas je govoreći o detaljima projekta prilikom obilaska prostora s načelnikom općine Antom Begićem, ukazala na dosada urađeno i planove.

U planu je najveći prostor iz novogradnje, pored samog ulaza u vrtić, adaptirati u blagavaonu za djecu. Time će konačno prostorije za rad i igru biti odjeljene od prostora za prehranu, što je i najveći pomak u unaprjeđenju uvjeta rada. Također vrlo skučen kuhinjski prostor će dobiti novu namjenu, ostave za dječju odjeću i obuću, dok će se nova prostrana kuhinja adaptirati u sklopu novosagrađenog prostora, objasnila je ravnaterljica Milas.

Kako je navela, završen je dio elektroinstalacijskih poslova, ugradnje vodovodnih i kanalizacijskih cjevi, ali je pred njima  druga faza razvođenja elektro mreže, ugradnja instalacija za podno grijanje, izvedba estriha, postavljanje podnih obloga i unutarnje fasade.

Posljednje na redu je opremanje prostora namještajem. Usporedno s unutarnjom postavljat će se i vanjska termofasada s kojom će se osigurati dodatna energetska učinkovitost, dodala je Milas.

Obnovom će biti obuhvaćen i stari dio dječjeg vrtića koji je u funkciji već 25 godina. Uz navedenu prenamjenu postojećeg kuhinjskog prostora, renovirat će se i toaleti, koji će u budućnosti biti u potpunosti prilagođeni korisnicima. Time će se zaokružiti jedna cjelina koja će tetama odgajateljicama omogućiti bolji uvjeti rada, a djeci ugodnije provedeno vrijeme u prostoru ove javne ustanove.

Načelnik Begić je povodom početaka radova izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem u poboljšanju uvjeta rada jedinog javnog vrtića na području općine Posušje.

Epitet najmlađe općine u Bosni i Hercegovini svakako je radost, pogotovo kada gledamo godišnje statistike prirodnog prirasta u okruženju koje su nažalost negativne, ali i odgovornost i obveza prema djeci i njihovim roditeljima da im osiguravamo preduvjete za što kvalitetnije odrastanje. Dječji vrtić je nakon više desetljeća rada u istim okvirima zaslužio dodatna ulaganja, no na tome, kada govorimo o mladima, nećemo stati, istaknuo je Begić, napominjući kako im je na listi prioriteta i projekt nove osnovne škole.

Ono što želim reći je da pratimo naše generacije od najmanjih nogu, preko srednjoškolskog obrazovanja i stipendiranja studenata, a sve s ciljem, osigurati mladim kvalitetnim ljudima preduvjete za ostanak u Posušju, poručio je Begić.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.