Posušje: Za treće dijete 500, a za svako sljedeće dvostruko više

Odluka o novčanoj potpori roditeljima povodom rođenja djeteta usvojena je u srijedu na 12. sjednici Općinskog vijeća Posušja.

U proračunu za 2022. godinu za ovu namjenu izdvojeno je 50.000 KM.

Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći koja će se dijeliti na sljedeći način: 500 KM za treće i 1.000 KM za svako sljedeće novorođeno dijete u obiteljima na području općine Posušje., piše portal Jabuka.tv.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Nedostatak pedijatara u BiH

(www.jabuka.tv)

17 komentara

 • Nažalost, sve je skupo, pa mislim da bi trebalo obitelji s više djece financirati duže, a ne samo kad se dijete tek rodi.

 • Jedine demografske mjere koje mogu imati stvarni učinak su:
  – jaka duhovna obnova mladih generacija (Crkva);
  – dati mladima zemlju i materijal za kuće;
  – majkama četvero i više djece osigurati status majke odgojiteljice (dobivaju plaću iz općinskog proračuna);
  – smanjenje poreza očevima s više djece

  • Bravo AVENUE
   Tako je, samo takve mjere nas mogu spasiti. Zapravo to nije nemoguće, ni neizvodivo. Samo kad bi ovi vladajući imali malo više pameti.

   • @Kata
    Crkva se mora više uključiti na duhovnom, a u miješanim i slabije razvijenim općinama, i na materijalnom planu.
    A što se tiče financijskih stavki koje sam naveo, proračuni većine općina u HB, a pogotovo ako ih budu stajale i županije, mogu podržati ovakve izdatke bez ikakvih problema!
    Bitna je volja nadležnih, vjerujem da čitaju!

    • Treba zać’ po prodavnicama (mješovite robe) i izbušit one šarene gumice za seks. Kontracepcijske pilule zakonom zabraniti, pobačaj isto, sve pod prijetnjom ekskomunikacije tko izglasa drukčije. Kao u dobra stara vremena. Hodanje za život, domovinu, obitelj itd., i molitve pred porodiljnim prilično intenzivirati, kao i duhovne seminare, koncerte za obraćenje, muška klečanja po trgovima, na ulici, facebook molitvene lance itd..

  • Cuj ovo ,, trece 500, svako sljedece duo”

   A sto je s 1. i 2. ???
   Pa ne mogu na trece ako ne odradim
   1. i 2.
   Sram vas bilo, cun za trece….

 • U posušju ima dovoljno djece. Problem je mala radnička plaća. Kapitalistička treća smjena,ravnopravnost,civilizacija itd.

  • Nažalost, nije dovoljno, mada je bolje nego, primjerice, u Ljubuškom, Čapljini ili Grudama. Posušje ima cca 160-170 rođenih godišnje, a na broj stanovnika koji općina ima trebalo bi, za održavanje sustava, biti iznad 220 rođenih.

 • Ma kakve mjere? Kakva pronatalitetna politika? Desetak godina su svaku priču počimali i završavali sa izjavom : Kako je Posušje najmlađa općina. Hvalisanje sa izgradnjom škole u gradu… a dok nam sela izumiru… Pa kada su uvidjeli da vjerno biračko tijelo općine Posušje od posuške vlasti čita samo hvalisanja a od drugih općina iste županije čita i uviđa konkretne korake poduzete po pitanju pronatalitetne politike, odlučuju odigrati praizvedbu “UVJERLJIVOG” (čitaj: uvredljivog) igrokaza sa gore navedenom mjerom od 50.000 KM (pa oni to pojedu u godinu dana po posuškim restoranima) . p.s. njima na dušu ….

  • Jedine konkretne mjere su u planu u Neumu, a riječ je o rješavanju stambenog pitanja mladim parovima (gradnja kuća)…
   Sve ostale općine, ispravite me ako griješim, uradile su samo neke kozmetičke mjere od kojih ne može biti pomaka!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.