Nedostatak pedijatara u BiH

Odlazak liječnika u inozemstvo, strah od činjenice da nas neće imati tko liječiti, odlazak kvalitetnih liječnika u mirovinu samo su neki od brojnih problema koji zabrinjavaju građane Bosne i Hercegovine kada govorimo o zdravstvu.

Odjeli pedijatrije u našim zdravstvenim ustanovama, bore se s problemom nedostatka kadra.

U paljanskom Domu zdravlja na odjelu pedijatrije novinari BHRT-a nisu zatekli pedijatra. Vodstvo je angažiralo doktoricu koja usluge pruža ponedjeljkom i petkom u prvoj smjeni, a srijedom u drugoj. Nikolina Batković je majka troje djece i živi u Palama. Ističe, nedostatak pedijatra problem je kako za djecu, tako i za roditelje.

Zaista je veliki problem kad nemate kome da se obratite. Napravljene su neke modifikacije s vremena na vrijeme se pojavi pedijatar, odnosno u određenim terminima, ali ovo je velika općina i zaista nam treba jedan stalan liječnik koji će nam biti dostupan jer vjerojatno nema baš svatko novca da se obrati privatno liječnicima, kazala je Batković.

Prema evidenciji Doma zdravlja Pale oko 1.370 djece koristi usluge pedijatra, i pedijatar koji je sada angažiran tri puta tjedno nije trajno rješenje, ističe direktor ove zdravstvene ustanove.

U cijeloj regiji je problem to, ne samo u općini Pale, mi smo išli s jednim natječajem, na natječaj se nitko nije javio, vrlo mali broj pedijatara, skoro da ih i nema. Ići ćemo možda još jedanput s jednim natječajem, ako ne bude bilo poslat ćemo mladog liječnika na specijalizaciju i to je rješenje za budućnost, rekao je Ivan Šarac, direktor Doma zdravlja Pale.

U općini Pale živi oko 20 tisuća stanovnika. Anketirani građani zabrinuti. Pitaju – hoće li nas imati tko liječiti? Svi suglasni, usluge pedijatra tri puta tjedno nisu dovoljne. Iz javne ustanove Dom zdravlja Županije Sarajevo, u kojem jedan pedijatar liječi oko 1.000 do 1.500 djece ističu da je problem politika planiranja koja je zakazala prije više od 15 godina. Slično je i u drugim gradovima.

Ako izgubite godinu-dvije u raspisivanju specijalizacija vi već gubite korak, a to se dogodilo cjelokupnom kompletnom zdravstvenom siustavu, konkretno u KS, na intelektualnom tržištu rada vi jednostavno nemate pedijatara. Dakle, uz najbolju volju ne možete ih zaposliti ako ih nema, ističe Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo.

Na konkretno pitanje o situaciji u općini Pale, i u Višegradu gdje su građani prije nekoliko tjedana potpisivali peticiju jer imaju samo jednog pedijatra, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske stigao je odgovor da su jedinice lokalne samouprave nadležne za primarnu razinu zdravstvene zaštite. Udruga pedijatara Republike Srpske na dopis BHRT-a , kako kažu, nije bilo u mogućnosti odgovoriti. Građani se s pravom pitaju hoće li nas imati tko liječiti?

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Ma kad izlaze nekompetentni doktori puno je i ovo.To sto oni kazu sve na internetu ima odakle i oni gledaju sto ne znaju.Stariji doktora nema vise sto nesto znaju ,ovi mladi sponzorusa su prepotentni ,umisljeni gledam u nasem Domu zdravlja ,samo da im se ne obije od glavu ta umisljenost jer pola ih je preko veze zavrsilo medicinu koja je gigant po korupciji i vezam ,ali dobro.Nepravda na svakom koraku…

  • Nažalost, tako će biti i u Širokom ako ovako nastavi. Dr.Anica u mirovini i dolazi u DZ jer nema trenutno drugog kadra osim dr.Sesara. Žalosno

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.