Posušje proslavilo blagdan Velike Gospe

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije državni je blagdan koji se obilježava 15. kolovoza, a vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Slavi se u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

Mnoštvo vjernika okupilo se jučer i u Posušju, gdje je Blažena Djevica Marija zaštitnica župe. Svete mise slavljene su u 7:00, 9:00, 11:00 i 19:00 sati.

Preko 30 000 Posušana i njihovih gostiju, rodbine i prijatelja, zajedno su proslavili blagdan Blažene Djevice Marije.

Ovom blagdanu prethodile su mise devetnice, a u srijedu se slavila uočnica Velike Gospe. Molitva devetnice počela je na mjesnom groblju na Martića križu u 18:00 h. Procesija s Gospinim kipom kretala se gradskim ulicama fra Grge Martića i kralja Tomislava prema crkvi, gdje je slavljena Sveta misa. Predvodio ju je don Mladen Parlov s Katoličkog bogoslovnog fakulteta (KBF) u Splitu, koji je predvodio i svečano misno slavlje u 11:00 h na sam blagdan.

Don Mladen je u propovijedi jučer istaknuo da je Marija “najbliža suradnica Isusa koja zna sve tajne. Ona nas prati majčinskom brižnošću. Marija je tamo gdje je Isus, a Isus je s nama u snazi Duha svetoga. On je radikalno na našoj strani”.

Pozvao je vjernike da se vrate na pravi put, a pravi put je onaj po uzoru naše nebeske majke. Obratio se muškarcima od kojih je tražio da budu temelj obitelji i društva, da se zalažu za opće dobro svim silama. Naglasio je da društvu trebaju i prave krščanske žene, majke i djevojke. Zaključio je propovijed riječima blaženog Alojzija Stepinca

Tko se Boga boji, nikoga se ne boji jer zna da je Božja zadnja. Tko se Boga ne boji, svega se boji. Boji se za posao, zdravlje, život, financije, zato vrati se na božje strahopoštovanje i vidjet ćeš blagoslove.

Posuški župnik fra Mladen Vukšić čestitao je općinskom rukovodstuvu Dan općine kao i svim žiteljima Posušja.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.