Posušje: Otkriven spomenik posvećen svim majkama

U selu čitluk kod Posušja, na obiteljskom imanju Mire Petrica, posjetitelje će oduševiti mali botanički vrt autohtonih hercegovačkih biljaka, u koji su smještena i dva vrijedna kiparska djela: kip Judite, postavljen 2019., te kip ”Brižnice – matere naše”, otkriven i blagoslovljen proteklog vikend.

Radi se o djelu koje je vlasnik imanja i ujedno i idejni tvorac Miro Petric posvetio svim majkama, želeći im odati priznanje, dati im na važnosti kao glavnim nositeljicama obitelji.

Cijeli ovaj prostor sam zamislio kao stjecište nečega što je specifično za ovaj kraj, a potom sam dobio ideju sve to oplemeniti s umjetnošću, koju volim još iz gimnazijskih dana. Moj glavni cilj i ideja je da djeca ovdje dolaze organizirano održati sat nastave iz prirode, povijesti, hrvatskog jezika, naravno sve to uz šetnju prirodom, kazao je Miro Petric.

Kada ljudi slično razmišljaju, onda se rađaju ideje, poput ovih kipova Mire Petrica, koje je izradio njegov dugogodišnji prijatelj fra Joakim Gregor, gvardijan i kipar s otoka Hvara.

Kako ćeš pretočiti osjećaje o materi u nešto što se zove bronca? Kako pojam topline i ljudskosti, što predstavljaju naše majke, staviti u hladnu broncu ili kamen, nego nekim stihom, riječju…što je znao i upravo osmislio Miro, pojasnio je fra Joakim Gregor.

Blagoslov kipa ”Brižnice – matere naše” okupio je brojne uzvanike iz svijeta gospodarstva, crkve i umjetnosti.

Ove skulpture ostaju kao pečat povijesti u botaničkom vrtu ovog malog hercegovačkog mjesta, s nadom da će mladi naraštaji učiti kroz njih o povijesti, ali i prirodi hercegovačkog kraja.

(www.jabuka.tv)

7 komentara

  • Ideju sigurno trteba pozdraviti. Ali, da li je naziv spomenika bas prikladan? Ako pogledamo vidimo da je spomenik u liku velikog kriza. Kriz se stavlja na spomenike mrtvima, a “sve majke” nisu mrtve. S toga bi mozda bilo prikladnije da spomenik nosi ime “spomenik svim mrtvim majkama”.

  • Lopov se nakrao, napravio tko zna koliko zlodjela, sad misli svoje grijehe otkupit ovim kipovima, ee moj druze ne ide to tako, dzaba ti je sve. neces niti 1 milion ponit kad umres, dzaba sad molit kad su dosle vile pred oci, kad starost uhvati pa ne znas da li ces jutra docekat

    • čovik je pun sebe napuvan ko balon, svi smo za pod ledinu, kradi i samo kradi, narod je pokraden…privatni vrta i spomenik,,,nigdje veze…

  • Mislim da ti se sad slabo cijene briznice nase…evo jedna sam od njih i cesto mi suze idu nazalost…ja sam mala maca kakvih zalosnih ima.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.