Posušje: Međunarodna konferencija o financiranju projekata iz fondova EU

U cijelom Posušju i daleko šire s oduševljenjem je primljena vijest kako će se u ovoj općini 11. studenoga održati međunarodna konferencija “Financiranje infrastrukturnih projekata iz EU fondova u BiH – rješavanje odvodnje u Posušju i sprečavanje zagađenja u vodnom području Jadranskog mora”.

Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Dragana Čovića, hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, i uz najavljeni dolazak zastupnice u EU parlamentu Dubravke Šuice. Očekuju se i predstavnici EU institucija u BiH i predstavnici tijela EU-a u Bruxellesu, piše Večernji list.

– Radi organizacije konferencije, Općina se obratila brojnim državnim i institucijama EU-a, a posebno nas veseli što su vodeće EU sektorske institucije podržale inicijativu i najavile nastavak aktivnosti na rješavanju problema na području Hercegovine i južne Hrvatske, priopćeno je iz Općine Posušje.

Direktor Europske agencije za zaštitu okoliša Hans Bruyninckx pozdravlja ideju organiziranja konferencije u Posušju te ističe da je zaštita vodnih resursa na Jadranu i Mediteranu jedan od budućih prioriteta Agencije, koja će, sukladno tome, pratiti implementaciju zaključaka s ovoga skupa. Tema zaštite voda na zapadnom Balkanu već je dosad bila predmet PHARE i CARDS programa, a sada je dio pretpristupnih procesa.

Konferencija će okupiti brojne lokalne, državne i EU institucije. U programu sudjeluju domaći i međunarodni stručnjaci, projektanti i konzultanti za EU fondove te ugledni članovi akademske zajednice. Predviđene teme obrađuju problematiku koja u BiH predstavlja ključno ekološko, razvojno i socijalno pitanje, jer nedostatak kanalizacijske mreže snažno utječe na kvalitetu života, ali i na ispunjenje pretpristupnih uvjeta za ulazak u EU.

Predstavit će se stanje komunalne infrastrukture, slična vodoopskrbna problematika iz susjednih zemalja. Skup će se fokusirati i na stanje podzemnih voda u vodnom području Jadranskoga mora.

Naime, postojeća onečišćenja prelaze okvire lokalnoga područja Hercegovine te zahvaćaju dijelove južne Hrvatske, što bi ubrzo moglo postati okolišno pitanje na razini BiH, RH i EU. Organizator je Općina Posušje, uz potporu ZHŽ-a i stručnoga časopisa Komunal, javlja Večernji list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.