Branitelji prijete blokadama prometnica zbog uhićenja Hrvata u Orašju

Vijeće branitelja u FBiH, koje okuplja 70 boračkih i braniteljskih udruga, osudilo je uhićenje deset pripadnika HVO-a u Orašju koje Tužiteljstvo BiH tereti za ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti 1992. godine te je zatražilo njihovo hitno puštanje na slobodu.

Vijeće branitelja u FBiH smatra kako je nedopustivo uhićenje osoba koje su najzaslužnije za obranu Posavine od velikosrpske agresije te dodaje kako su uhidbeni nalozi i kaznene prijave protiv onih koji su branili BiH “proizvoljni, nezakoniti i nelegitimni”.

Nedopustivo je i “mlako postupanje” svih državnih tijela u BiH i RH, koji uhićenima ne nude nikakvu pomoć osim verbalne podrške, navodi se dalje u priopćenju.

Vijeće branitelja u FBiH zatražilo je hitno puštanje uhićenih pripadnika HVO-a na slobodu, kao i proglašavanje nevažećih svih budućih uhidbenih i drugih kaznenih naloga prema bilo kojem pripadniku Armije BiH ili HVO-a.

“Ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima Vijeće branitelja odmah ili najkasnije u roku od tri dana, poduzet ćemo mjere koje će biti usmjerene prema RS, od kojih će jedna od mjera biti blokada svih magistralnih i regionalnih putova koji vode iz FBiH prema RS-u te blokada državnih institucija BiH koje udovoljavaju zahtjevima RS-a”, navodi se u priopćenju za javnost Vijeća branitelja u FBiH.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.