POSUŠJE: Izgradnja autobusnog kolodvora se odgađa

Skupština Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP), na sjednici održanoj 11.04.2013. godine, usvojila je Odluku o projektiranju i izgradnji autobusnog kolodvora u Posušju sredstvima svojih članova, kao poklon društveno odgovornih gospodarstvenika svim građanima općine Posušje.

Izgradnja autobusnog kolodvora planirala se na istočnom dijelu lokacije iznad sjeverne obilaznice na kojoj je bio i predviđen u sklopu poslovnog centra krajem 80-tih godina. Uvjet od strane UGP-a, prije donošenja Odluke o izgradnji autobusnog kolodvora, bio je da Općina Posušje preuzme obvezu rješavanja eventualnih imovinsko-pravnih problema kao i izdavanje svih potrebitih dozvola za izgradnju, što je Odgovorom od 09.04.2013., na naše Pismo namjere, Općinski načelnik i prihvatio.

Kako ni nakon više od dva mjeseca, od donošenja Odluke o gradnji kolodvora i Pisma kojim smo o tome izvijestili Općinskog načelnika, nismo dobili službeni odgovor o mogućnostima početka gradnje kolodvora, Upravni odbor na sjednici održanoj 17.06.2013. donio je Zaključak da se taj odgovor zatraži od Općinskog načelnika, jer smo imali neslužbene informacije, da pregovori s nasljednicima bivših vlasnika lokacije, na kojoj se planirao izgraditi autobusni kolodvor, nisu uspjeli. O pregovorima i određenim problemima sa statusom vlasništva lokacije, ranije, u nekoliko navrata, nas je upoznao Općinski načelnik u neslužbenim razgovorima i kontaktima.

Dana 18.06.2013. godine dobili smo službenu Inicijativu o projektu izgradnje autobusnog kolodvora u kojem se detaljno obrazlaže kako je JU Urbikom, kao pravni slijednik bivšeg SIZ-a za stanovanje, došao u posjed navedenog zemljišta. Bivši SIZ je 1989. godine kupio navedeno zemljište od bivših vlasnika temeljem kupoprodajnih ugovora. Međutim, ti ugovor nisu ovjereni na sudu te je zemljište još uvijek upisano na bivše vlasnike i njihove nasljednike. Općinski načelnik je pokušao naći kompromisno rješenje s nasljednicima bivših vlasnika, ali u tome nije uspio.

Zbog ne postizanja sporazuma, Općinski načelnik i nadležne institucije će pokrenuti utvrđivanje vlasništva nad predmetnim zemljištem sudskim putem. Do rješavanja tog sudskog spora Općinski načelnik predlaže da se zastane sa projektom izgradnje autobusnog kolodvora.

Udruga gospodarstvenika, sa žaljenjem, prima k znanju navedenu informaciju te izražava nadu, da će ovaj problem biti riješen u razumnom roku i da će Posušje, ipak, dobiti autobusni kolodvor na zadovoljstvo svih njegovih građana.

Predsjednik Udruge:

Veljko Lončar

(www.jabuka.tv)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.