Posušje: Drugi put zaredom klapa Vinčace odnijela pobjedu u muškoj konkurenciji

Večeras je na prepunom Trgu hrvatskih branitelja u Posušju, prema odluci stručnog žirija “Posuški stećak” otišao u ruke klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog.

Tako se klapa Vinčace drugi put zaredom popela na tron Festivala klapske pisme u Posušju, te se izjednačila s Kožinom i Bošketom koji u svojim vitrinama također imaju po dva prva mjesta. Nagradu za osvojeno prvo mjesto dodijelio im je Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva zaštite, okoliša i energetike Republike Hrvatske, piše Posusje.net.

U nikad jačoj muškoj konkurenciji nagradu za drugo mjesto uručila je Marija Buntić, predstavnica Javnog poduzeća Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne d.d. Mostar klapi Contra iz Splita. Upravo je klapa Contra osvojila srca posuške publike, odnosno nagradu “Buru”, koju im je u ruke predao Bariša Šušnjar ispred tvrtke Binvest d.o.o.

 

Nagrada za klapu Vinčace koja je drugu godinu za redom pobijedila na Festivalu klapske pisme u Posušju

Klapi Bošket iz Zagreba, koji je ovaj festival osvajala u dva navrata, pripalo je treće mjesto po ocjenama stručnog žirija u sastavu Mojmir Čačija, Ivica Kaleb, Marko Rogošić i predsjednik žirija Joško Ćaleta. Nagradu im je uručio Ivan Jelčić, predsjednik Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Na prvoj večeri dogodila se pogrješka u zbrajanju ocjena stručnog žirija. Tako da je treću nagradu žirija u konkurenciji mješovitih klapa osvojila klapa Pašareta, a ne kako je proglašena klapa Komiža. Naime, nakon što su obje klape imale isti zbroj bodova, najveće i najmanje ocjene se prema pravilima ocjenjivanja križaju. Broj preostalih dviju ocjena, omaškom žirija, pogrešno je zbrojen na štetu Pašarete te je to u subotu i službeno ispravljeno.

Publika je na prvoj večeri zbog kiše ostala zakinuta za revijalni dio programa u kojem je trebala nastupiti Radojka Šverko, ali zato je sve bilo nadoknađeno na drugoj večeri nastupom još jedne dive Zorice Kondže. Svojim glasom velikog raspona uspjela je razgaliti srca publike, koja je zajedno s njom pjevala njene bezvremenske hitove poput “Zar je voljeti grijeh”, “Vrijeme ljubavi”, “Molitva za tebe” i druge.

Velik broj posjetitelja uživao je u izvedbama muških klapa

Svaka klapa otpjevala je po dvije pjesme, od kojih je zaista teško bilo izabrati najbolje, a reakcije publike pokazale su kako u modernim vremenima ima sve više zaljubljenika u iskonsku klapsku pjesmu.

Na muškoj večeri još su nastupile muške klape Poklisari (Dubrovnik), Grga (Posušje), Rikordo (Blato, Korčula), Spalatos (Split), Okruk (Okrug Donji) i Žmul (Omiš).

Program su vodili Ornela Vištica i Joško Lokas.

Zadnja večer festivala je danas nastupom ženskih klapa na Trgu hrvatskih branitelja s početkom u 20:30 sati. Izravan prijenos možete pratiti na televiziji Herceg-Bosne i putem radiopostaje Posušje.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

  • Svake godine sve lošije i lošije. Mislim da je Posušju sasvim dovoljno jedna vecer klapa kao sto je bilo prve godine, a ovo pretjerivanje sa tri veceri klapa u jednom Posušju nema smisla. Jer budimo iskreni nikad u povijesti klapsko pjevanje nije nesto blisko nasem kraju, ipak je taj nacin pjevanja blizi primorju i nekom dalmatinskom podneblju.
    Mozda bi bolje taj novac sto se trosi za tri veceri klapa pametnije bilo prenamijenit u nesto drugo i korisnije za nas grad.
    A ovo se pomalo vec pretvorilo u neku politicku samopromociju i samoreklamu raznoraznih likova..

  • Svake godine sve bolje i bolje. Posušje je se ovim festivalom svrstalo uz bok naj boljim turističkim mjestima. Klapsko pivanje u Hercegovini kasni nekih 20 godina u odnosu na Dalmaciju. Posušje je odavno njegovalo klapski napjev, već skoro 30 godina organizirano kroz klapu Grga, a klapsko pjavanje pjevalo se klapski već 50 godina.
    Naravno da je to teško shvatiti ljudima koji obožavaju samo borbe bikova ili malonogometne turnire.
    Samo nastavite !!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.