Postoji plan: Oko 12.000 osoba u FBiH bi moglo dobiti priliku za posao

Zbog pandemije novog vala koronavirusa ispašta i ekonomija. U BiH je u pojedinim granama gospodarstva bio potpuno ili djelomično obustavljen rad, a oni koji su nastavili raditi, to su činili smanjenim kapacitetom.

Trgovina, turizam samo su neke od pogođenih grana.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje FBiH, koje su naveli u planovima rada za iduću godinu, istaknuto je, između ostaloga da je u lipnju ove godine povećan broj nezaposlenih za 11.970 osoba u odnosu na prosjek broja nezaposlenih iz 2019. godine.

Ukazano je i da demografska struktura u Federaciji BiH ukazuje na ubrzano starenje stanovništva i pad nataliteta. Značajan je udio neaktivnih i nekvalificiranih osoba u radno sposobnom stanovništvu. Poseban problem predstavlja izražena migracija kvalificirane radne snage, naročito mladih, u zemlje Europske unije. Istovremeno, smanjuje se broj učenika i studenata. Stoga je važno nastaviti s mjerama pomoći pri zapošljavanju, zbog kojih službe za zapošljavanje i postoje.

Financijski plan Zavoda za zapošljavanje FBiH za iduću godinu upućen je u parlamentarnu proceduru, a o njemu će parlamentarci glasati idućeg tjedna.

Naime, sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH zakazana je za 29. prosinca, a Doma naroda bit će održana dan kasnije.

Prema ovom planu, iduće godine bit će sufinancirano zapošljavanje i samozapošljavanje, kao i društveno koristan rad za oko 12.000 osoba.

Planirano je da u 2021. godini programima aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno 12.000 nezaposlenih osoba. Planirane aktivnosti podrazumijevaju: sufinanciranje zapošljavanja kod poznatog poslodavaca, sufinanciranje samozapošljavanja kroz pokretanje Start up biznisa, sufinanciranje obuke uz zapošljavanje i sufinanciranje društveno korisnog rada, navedeno je u Financijskom planu Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Kao ciljne grupe navedeni su mladi, žene, stariji od 40 godina, oni koji su na zavodu više od godinu dana, potom oni s nižim kvalifikacijama ili bez kvalifikacija, kao i osobe s invaliditetom i članovi njihovih obitelji, pripadnici boračkih kategorija, Romi, samohrani roditelji, žrtve nasilja, prenosi Radiosarajevo.ba.

Za ralizaciju aktivnih mjera zapošljavanja u idućoj godini planirano je nešto više od 73 milijuna KM.

Javni pozivi za samozapošljavanje i zapošljavanje očekuju se u prvom kvartalu iduće godine.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.