Postoje direktori koji na istom mjestu sjede već 20 godina

Svake četiri godine sazivi federalnih zakonodavnih i izvršnih institucija se mijenjaju, u Parlament i Vladu FBiH uglavnom dolaze novi ljudi, ali ima i onih koji izdrže više od jednog mandata u ministarskoj ili zastupničkoj fotelji, no rijetko duže od dva mandata, piše Faktor navodeći kako se mijenjaju i političke opcije koje čine parlamentarnu većinu.

Međutim, usprkos svim tim promjenama postoje oni koji opstaju i ostaju u svojim foteljama bez obzira na to tko čini vlast u FBiH. Radi se o čelnicima raznih federalnih agencija, povjerenstava, zavoda…

Najdugovječniji od njih je dvojac Zlatko Barš i Zufer Dervišević, koji svoje fotelje čuvaju više od 20 godina. Oni su na mjesto dorektora Agencije za bankarstvo (Barš) i direktora Financijske policije (Dervišević) imenovani sada već daleke 1996. godine. Za to vrijeme, navodi Faktor, preživjeli su brojne pokušaje njihove smjene, ali su se žilavo oduprli svim tim pokušajima.

”S obzirom da se prije izvjesnog vremena u javnosti pojavila informacija kako prvi čovjek Agencije za bankarstvo ima plaću od 8.000 KM, nije teško dokučiti zbog čega se Barš tako grčevito nastoji zadržati na sadašnjoj poziciji. Za proteklu 21 godinu Agencija za bankarstvo, odnosno njen direktor Barš, je vrlo često u javnosti, ali i u Parlamentu, optuživan za neučinkovit rad ove institucije koja u nadležnosti ima kontrolu rada banaka, mikrokreditnih organizacija i leasing kuća”, navodi Faktor i dodaje kako je posljednji primjer takvih optužbi uslijedio za vrijeme rješavanja problema kredita obačunatih u švicarskim francima, koje je odobravala Hypo Alpe Adria bank.

Vlada FBiH je krajem prošle godine dala odobrenje da na čelo Agencije za bankarstvo dođe Jasmin Mahmuzić. Međutim, kako Federalni parlament još nije potvrdio ovo imenovanje, Barš i dalje zauzima fotelju prvog čovjeka ove agencije.

Drugi član ovog dvojca djeluje još izdržljivije, navodi Faktor. Zufer Dervišević je, kao i Barš, do sada “preživio” sedam premijera, odnosno sastava Federalne vlade. Za vrijeme njegovog direktorovanja u Financijskoj policiji na mjestu fedralnog premijera izmijenili su se Edhem Bičakčić, Alija Behmen, Ahmet Hadžipašić, Nedžad Branković, Mustafa Mujezinović, Nermin Nikšić i sada Fadil Novalić.

Gotovo svaki od njih ga je pokušao smijeniti, ali nijednom do sada to nije pošlo za rukom. Najdalje je otišla Vlada pod predsjedavanjem Edhema Bičakčića, koja je donijela odluku o njegovoj smjeni, ali je odlukom tadašnjeg viskokog predstavnika Wolfganga Petritcha Dervišević vraćen na dužnost.

Prvi čovjek Financijske policije je tako do sada preživio osam pokušaja smjene. Zapravo devet, ako se računa i zahtjev, odnosno molba zastupnika SBB-a Nasira Beganovića, za umirovljenjem Zufera Derviševića, koju je izrekao prije dvije godine u skupštinskoj sali. No i ovaj pokušaj je ostao bez rezultata.

Na listi dugovječnih, odmah iza dvojca Barš-Dervišević je direktorica Zavoda za zdravstveno osiguranje i reosiguranje (ZZOR) Novka Agić. Ona na ovoj funkciji “troši” već četvrti mandat, a na sadašnju funkciju imenovana je prije 15 godina, 2002.

Na korak iza Novke Agić je prilično samozatajni direktor Zavoda za agropedologiju Esad Bukalo. Na ovu funkciju imenovan je 2003. godine. Ovaj zavod je zadužen da se bavi poljoprivrednim zemljištem, odnosno kontrolom njegove upotrebe, provjerom zagađenosti, njegovim uređenjem, kontrolom plodnosti i svim drugim poslovima koje se odnose na zemljište namijenjeno poljoprivredi.

”Čovjek je jedan od najpozvanijih da govori o mogućnostima razvoja poljoprivrede u FBiH, ali se čini da to svi drugi više rade od njega”, piše Faktor.

“Baksuznih” 13 godina u fotelji nalazi se predsjednik Komisije za vrijednosne papire FBiH Hasan Ćelam, koji je imenovan 2004. godine. Njemu je mandat prvobitno istekao 2009. godine. Međutim, naredne četiri godine, do 2013., ostaje na funkciji samo zahvaljujući tome što Parlament nije imenovao njegovog nasljednika, ali i nove članove Komisije. Nakon što je Federalni parlament dobio od nadležnih institucija autentično tumačenje odgovarajućeg zakona, članovima Komisije, uključujući i Ćelama, produžen je mandat na još pet godina, koji ističe sljedeće godine.

Željko Obradović također se nalazi na listi “žilavih” direktora, otpornih na sve promjene u vladajućim garniturama. On je na mjesto direktora Federalne uprave za geodetske poslove imenovan još 2005. godine.

Jubilej na funkciji čelnika federalne institucije ove godine obilježit će Šefik Korčić. On je na mjesto predsjednika Komisije za koncesije FBiH imenovan 2007. godine i još uvijek je na toj dužnosti. Mandat mu je već odavno istekao, na šta je i sam upozoravao, ali Federalni parlament još uvijek nije imenovao njegovog nasljednika.

Među dugovječne direktore spada i prvi čovjek Arhiva FBiH, Adamir Jerković. On je na ovu funkciju imenovan prije ravno 10 godina, 2007., još dok je na čelu Federalne vlade bio Nedžad Branković. Međutim, o njegovom nasljedniku, kao i u gotovo svim prethodnim primjerima, još uvijek nitko ne govori, navodi Faktor.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Uhljebi, zasjeli ko’ da im je ćaćevina, neda se to istjerati, a mladi fakultetski obrazovani sjede kući, treba to nasilu gonit majku im bezobraznu

Komentiraj: