Postizborna analiza: Koalicija HDZ-SDA-SNSD ili neviđena kriza u BiH?

Neviđena kriza ili brzo formiranje koalicije HDZ BiH-SDA-SNSD? Sudeći prema porukama predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, ova stranka je spremna za nastavak suradnje s HDZ-om BiH.

Ima da se formira vlast i ja bih preporučio Čoviću da uđe u tu vlast, da predstavlja hrvatski narod, onoliko koliko je uzeo, koliko je osvojio, ostalo će predstavljati druge stranke. Dobit će proporcionalno onoliko koliko je dobio u Parlamentu. Ništa više od toga, rekao je Izetbegović, piše N1.

Manje izravan, predsjednik HDZ-a BIH poručuje da će s Bošnjacima nastaviti zajednički raditi.

Ova naša potpora bila je toliko dominantna unutar hrvatskoga glasačkog tijela, ona će uveliko prijeći 80% podrške hrvatskoga glasačkog tijela, to nam onda daje za pravo da zajedno s našim prijateljima Bošnjacima promišljamo svoju budućnost i da li je to moguće na ovakav način, poruka je Dragana Čovića.

Sličan omjer snaga bio je i na prošlim izborima. Kao i 2014., i jučer građani su najveće povjerenje u Republici Srpskoj dali SNSD-u. Nakon prošlih izbora, iako su vođeni pregovori, u vlast nije ušao SNSD već koalicija okupljena oko Saveza za promjene. Ovaj put, Dodik poručuje, najveće stranke trebaju formirati vlast.

Principijelno, oni koji dobiju većinu u svom narodu trebali trebali ući u vlast i da se tako osjećamo odgovornijim za poslove koje tamo budemo radili, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Ako vodeće stranke postignu dogovor, SNSD-u će biti potreban koalicijski partner. Prema do sada poznatim rezultatima, u Parlament BiH ulaze DNS i SP, ali i trenutno vladajući SDS te PDP. Ni SDA i HDZ ne bi mogli sami formirati vlast, a u slučaju dogovora izbor će biti između SDP, DF, SBB, PDA, HDZ 1990, A-SDA, Naše stranke, a moguće i Nezavisnog bloka koji su prešli cenzus.

Ono što vam ja mogu garantirati, a mislim da smo to i dokazali, nećemo praviti nikakve matematičke koalicije, da će nam biti u interesu samo projekti koji mogu donijeti interes BiH i njezinim građanima, rekao je Željko Komšić, lider DF-a.

SBB će biti vrlo precizna, vrlo konstruktivna opozicija, i mislim da ćemo dati značajan doprinos razvoju političkoga života BiH, kazao je Fahrudin Radončić iz SBB-a.

Formiranje vlasti na državnoj razini, bar što se tiče FBiH, po pravilu je uvjetovano formiranjem koalicije u Parlamentu FBiH, što je, sudeći prema dosadašnjim rezultatima izbora, teško bez dogovora SDA-HDZ-BiH.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • Svakog hrvata koji bi usao u vlast u BiH u Sarajevu poslije ovakvog izbora hrvatskog clana predsjednistva treba izopciti iz svoje sredine i njega i njegovu obitelj. Takav hrvat je veci neprijatelj hrvatskom narodu od onih koji su nam izabrali Komsica.

  11
  5
  • Mnogo pametnije je da im damo i Vladu i sve ostalo pa da možemo slobodno samo u sebi kmečati aaaa države…
   Neka bude premijer ili bilo šta pa da se prcaju 4 godine, ministar jedno,premijer drugo,jedan oredsjednik treće,drugi četvrto,treći peto pa neka se ovakva BiH i dalje sramoti
   Izborni treba mijenjati,mi samo nemamo moć, Hrvatska i EU trebaju uvjetovati

 • Covic je puno lajo na bosnjake,zato mu je komsic uletio,sad bosnjake proziva bracom koje licemjerstvo,da je manje lajo bolje bi proso,sad je prodana dusa

  4
  3
 • E sada dolazi na procjenu vjerodostojnost, jednakopravnost, neucjenjivost, NE uhljebama, NE čmarouvlakačima, NE uguzbegovima, NE gagovnicima, NE BiH.

 • Predsjedništvo je nebitno. Domovi naroda se ne smiju formirati. Prije utemeljenja vlasti treba promijeniti Izborni zakon, a kada ga se promijeni onda ponoviti izbore za članove predsjedništva u FBiH i točka. Ovo je sve vrlo jednostavno i izvedivo, samo HDZ treba biti za to. A ako HDZ uđe u vlast onda je sve otišlo u 3pm.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.