Postavljeni reciklažni kontejneri za tekstil u Širokom Brijegu

Ako ste iscrpili sve ideje i ne znate gdje biste sa svojom odjećom koju više ne želite nositi ili ne možete više nositi i ostali kućni tekstil kao plahte, ručnici, krpe, posteljina imamo rješenje za vas.

EKO HUB Široki Brijeg, kojim koordinira Udruga EKO ZH, i tvrtka VUPROM d.o.o., koja se bavi reciklažom tekstila, pokrenuli su inicijativu postavljanja reciklažnih kontejnera za tekstil u Širokom Brijegu. Podršku su pružili i Gradska uprava Širokog Brijega, kao i Javno komunalno poduzeće (JKP) Čistoća Široki Brijeg.

Upravo zato u naselju Zorićevina u Ulici bana Jelačića postavljena dva namjenska kontejnera za tekstil. Jedan se nalazi preko puta Dječjeg vrtića Trnoružica a drugi preko puta stabenih zgrada na Zorićeveni.

Naime, u komunalnom okolišu i gospodarstvu svake godine nastaje velika količina tekstilnog otpada. Procjenjuje se da se godišnje diljem svijeta proizvede 100 milijardi odjevnih predmeta. Iako se takav otpad klasificira kao biorazgradiv, takva klasifikacija nije odgovarajuća.

Velik dio tekstilnog otpada, kao što su sintetička vlakna, vuna, površinski obrađeni tekstilni materijali, kompoziti ojačani vlaknima i sl., biološki je slabo razgradiv. Prirodnim vlaknima treba nekoliko tjedana do nekoliko godina za razgradnju, a u atmosferu mogu ispuštati plinove kao što su metan i ugljikov dioksid. Uz sintetički tekstil dizajniran je da se raspadne. Na odlagalištima otpada mogu otpustiti otrovne tvari u podzemne vode i tlo.

Inicijativa je podržana u okviru projekta “MisliOPrirodi!” koji provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u okviru kojeg je osnovan i EKO HUB Široki, a financira Švedska.

Stoga, zajedničkim snagama doprinesimo očuvanju okoliša i smanjenju otpada u našoj okolini, priopćeno je iz Udruge EKO ZH.

(www.jabuka.tv)

23 komentara

  • Ne znam razumjeh li dobro? Postavljaju se kontejneri za biorazgradivi otpad, odnosno pamučni – prirodni otpad koji na tržištu ima svoju cijenu (prodaje se po kilogramu u tvornice za čišćenje i podmazivanje strojeva), a za sintetički koji je opasan za okoliš ne? Ako nisam u pravu, isprika!

  • Ovo je OK.Samo nemojte više nikada ono ko sa Miškićevim kolodvorom tkzv.”Javno privatno partnerstvo”..To je bio posao stoljeća .Grad digao kredit (JAVNO..I VRAĆA GA) ZA KOLODVOR KOJI JE MIŠKIĆEV.Gospodin lipo radi ,naplaćuje karte, renta tamo prostore, VOZAKA SKUPA AUTA,IMA ČAK I TURNIR U TENISU (hahaaa) itd.Samo nemojte reći da se djeca voze besplatno, jer nisu.Za njih opet subvencije daje grad i Županija.Dakle, čisto ono nag.zi mi se .I ja bi tako malo biznisao ko on a kakvo je to partnerstvo i koji mozgovi su to smislili i amenovali pitaj Boga.Za njih je Tesla obični papak .

  • Cija je reciklaza u Provu, tko financira sve, lijepo je baviti se ekologijom, ali hajde ako tko ima koristi podijelimo, pa ću umjesto bacanja boce, odnijeti i doboti 0,10 KM ili manje ali dobit cu nesto

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.