Postavljeni pješački mostovi u kanjonu Borak u Širokom Brijegu

Građevinski radovi, u sklopu projekta “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural”, na uređenju dijelova biciklističkih ruta i odmorišta u ŽZH u Ljubuškom, Grudama i Posušju, kao i radovi na izgradnji pješačkih mostova preko rijeke Lištice u kanjonu Borak u Širokom Brijegu, se bliže kraju.

Pješački mostovi preko rijeke Lištice su u petak, 21. svibnja, montirani na nosive temelje čime je fizički povezana staza kroz kanjon Borak s desnom stranom rijeke Lištice. Planirana je i izgradnja odmorišta između pješačkih mostova, te čišćenje do postojeće staze koja prati kanjon Borak. Ova projektna aktivnost doprinosi prohodnosti i uvezivanju u jedinstvenu mrežu lokalnih i tematskih biciklističkih ruta koje će kao takve biti obilježene i promovirane na tržištu, te će činiti novu turističku ponudu u Hercegovini i Crnoj Gori.

Ovim projektom se pridonosi stvaranju preduvjeta za razvoj cikloturizma, kroz uređenje postojećih prometnica i staza koje povezuju avanturistički park Peći Mlini, kanjon Borak, kulu Herceg Stjepana Kosače, vodopad Kravica, planine Čabulju i Čvrsnicu, te Park prirode Blidinje, kao i kanjon Ričine. Ukupna vrijednost građevinskih radova na umrežavanju lokalnih i tematskih biciklističkih ruta iznosi 264.004,34 KM.

Projekt “Biciklističke rute za unapređenje prirodne i kulturne baštine Hercegovine i Crne Gore – Cycling Rural” započeo je krajem 2019. godine, u okviru 2. poziva Programa prekogranične suradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Partneri na projektu su Ured Vlade Županije Zapadnohercegovačke za europske integracije, kao nositelj projekta, zatim gradovi Široki Brijeg i Ljubuški, općine Posušje i Grude, te Turistička organizacija Herceg Novi u Crnoj Gori. Ukupna vrijednost projekta iznosi 495.000,00 eura, od čega Europska unija financira 400.000,00 eura.

Cilj projekta je jačanje i diversifikacija turističke ponude u prekograničnim regijama Crne Gore i Hercegovine kroz razvoj i promociju cikloturizma i turizma usmjerenog na prirodu u ruralnim područjima ovih prekograničnih regija, te njihovu integraciju u turističku ponudu obje zemlje, kao i cjelokupnu turističku ponudu Jadranskog zaleđa.

Pored infrastrukturnih radova ovim će se projektom lokalne ceste uvezati u jedinstvenu mrežu lokalnih i tematskih biciklističkih ruta, koje će kao takve biti obilježene i promovirane na tržištu, te će činiti novu turističku ponudu u Hercegovini i Crnoj Gori.

Projektom se također planira podržati određen broj subjekata u uvođenju standarda kvalitete “Bike Friendly Concept”, čime će se dodati vrijednost turističkoj ponudi u cijeloj regiji, a što će izravno dovesti do povećanja aktivnosti u ruralnim područjima Županije Zapadnohercegovačke i Herceg Novog u Crnoj Gori.

Široki Brijeg: Gradnja pješačkog mosta u kanjonu Borak bliži se kraju

(www.jabuka.tv)


25 komentara

  • dali sami sebi..nisu džaba bili na vlasti..pajdo sve se zna..nečije punice po 10 miliona maraka ponudu davale..a za germe nemaju..sve se zna..al i njih ko al caponea zajebalo kad su probali pojedinim ne davati njihov dio, pa u prdekanu završiše ..nemoš ti od kradezea krast, moš probat ..al onda ide ona “u Zenicu kada pođem ja….”

   • Dao im mika Jelić skupa s nekim iz ine famozne nazovi agencije za privatizaciju ŽZH.Klosari jedni tri objekta,Hotel,bašča Park i Bogomdani Borak..za 50 tis.KM..jer je iznos bio cca 800 tis KM ali s mogućnošću da se plati onim vojnim certifikatima koje su kupovali zav3% vrijednosti..pa onda Robna kuća.Mi smo obični papci kad nam ovo rade a Mika je zaslužio tamnicu.Zamislite papka busao se i kleo u HDZ..zapravo on je odradio prljavi posao za zna se koga.IŠŠ

    • Moji dragi momci okanite se gatanja kada nemate pojma. Poduzeće Borak je (pro)dato Lijnaovićima za 300 tisuća DEM certifikata, što je ekvivalnet oko 9 tisuća DEM u kešu(3%) koje nisu morali kupovati jer su tu siću iskupili između sebe u kući. Poduzeće Borak u svom sastavu je tada imalo hotel Park, bašča ili vrt Park(ona kod kamenog križa na mostu) i restoran Borak. To troje i vrijedi otprilike 10 milijuna DEM. Ta privatizacija je prva odrađena od strane Agencije za restrukturiranje i razvoj na čijem čelu je bila RS, ali nije ona kriva, jer je dobila nalog od ŽZH i Vlade ŽZH koja je i vlasnik te i cjelokupne ostale imovine u našoj županiji. Možete u NN i sada pročitati koji su bili članovi UO i društva i Agencije i tko je to odradio. Svakako i tko je bio gradonačelnik, odnosno načelnik općine kako se tada to zvalo. Osim ovih objekata, toj obitelji je dato i poduzeće Obnova transport sa zgradom preko puta Elektre i objekti i zemljište u industrijskoj zoni na Pecari(danas Namex), zemljoradnička zadruga Provo i na kraju Robna kuća. Imovina poklonjena obitelji Lijanovići ima tržišnu cijenu veću od 20 milijuna Eura i sve to ima je dao HDZ sa kojim su navodno u nekakvoj fiktivnoj svađi. Niti u jednoj od ovih poklonjenih tvrtki koje su dobili nisu uložili niti jedan fening, izuzev što je renoviran restoran u Borku koji su navodno prije toga sami zapalili(radi osiguranja). Prodali su hotel, pa Obnovu transport, prije toga ljetnu bašču na mostu, a zadržali su restoran Borak i robnu kuću u centru grada. Tako to radi komunistička partija HDZ.

 • Mogli ste i prije..n8je neka investicija….samo crkate ko ce sta donirat… bjedo … kako biste se reklamirali da napravite kakav objekat buducnosti..explodiro bi internet….. bjedo bjedna…. a mora Kraljevic nedje oprat novce…vrjednost mosta 300km…na papiru> 7.600,00 km….

 • Extra su mostovi, radi se na Borku, ide se naprijed, neka se pogleda ako ima koja slika kako je prije izgledao Borak! Imam samo jednu zamjerka, most ste trebali graditi komplet od čelika ili titana jer neodgojena djeca ce naci nacin da uniste gaziste mosta. To ce odvijat sarafe da pokaze kako je pametan…daleko smo jos od kulture.

 • Kad pređeš preko Mostar izađeš na brani , znači zaobiđeš najvažniji i najljepši dio Borka , onaj dio od Restorana do brane

 • Kuda onda kada predes ta dva ok, upriliku lijepa mostica. Brdo, blato i kraj… Ako to ne osvijetle sve ce ono huligani razvaliti za 2-3 mjeseca

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.