Poslovni put Hercegovke u Austrijskim željeznicama

Ostati ovdje ili negdje drugdje započeti (bolji) život, dvojba je pred kojom su mnogi u Bosni i Hercegovini, posebice mladi i obrazovani. Oni koji odlaze gotovo da ne moraju objašnjavati razloge –zaposlenje, bolja plaća, viši standard…

Nažalost, većina njih čim stigne u ciljanu zemlju suoči se s problemima, piše Večernji list BiH. Nepoznavanje jezika, skupe stanarine, skupa hrana, razdvojenost od obitelji, samo su neki od razloga zbog kojih se mnogi odmah požele vratiti kući. No, ima i drukčijih primjera. Ovih dana sam sreo mladu ženu, iako je nepristojno pitati ženu za godine, nedavno je tek ušla u četvrto desetljeće.

Trenutačno radi i živi u Beču, a sada je na odmoru u svom rodnom kraju. Mlada Širokobriježanka Božana Jurilj – ispravlja me njezin muž, naglašavajući kako je ona već nekoliko godina svoje prezime zamijenila i sada se zove Iljkić – također se 2011. godine uhvatila u koštac sa svjetskom ekonomijom, a danas je dio tima za korporativnu strategiju i poslovni razvoj u Austrijskim željeznicama (ÖBB-Holding AG).

Najveća točnost

Prema službenim podacima, ÖBB danas ima oko 40,000 zaposlenih u željezničkom i putničkom prometu, uz još oko 1700 pripravnika. Oko 460 milijuna putnika stiže godišnje sigurno na svoje odredište. – ÖBB ima najveću točnost i najpreciznija je europska željeznica, tvrdi Božana, zašto joj ne vjerovati? Danas je mlada Širokobriježanka zadužena za razvijanje infratstrukture u Austriji, kao i za razvoj novih načina mobilnosti (integrirana mobilnost)u timu na vrhu korporacije, koja u mnogim zemljama ima svoje ispostave. “A kako je počelo? Objavljen je ‘Talent projekt’ za mlade koji je raspisala ÖBB Grupa. Rekla sam sebi – tu ću raditi”, pojašnjava Božana. Usput, Božana je već ranije bila zaposlena i donijela je određeno iskustvo sa sobom, piše Večernji list.

“Prijavilo se 660 mladih talentiranih osoba. Nakon nekoliko kontakata, ostalo nas je 150. Uslijedili su dodatni pojedinačni razgovori, poslije kojih nas je ostalo 40. Kasnije smo došli u asessment centar (dijagnostička metoda po kojoj se ocjenjuje stručnost kandidata). Tu nas je dočekalo desetak stručnih osoba, koji su nas ‘izmjerili’ u svim segmentima. Rekli su da sam gotova i da ću u sljedećih 15 dana dobiti odgovor. No, ipak sam upitala – jesam li uspješno prošla. Tražila sam da mi to odmah kažu. Malo su se pogledali, vjerujem da mi nisu zamjerili. Naprotiv, rekli su da će me pokušati izvijestiti nešto ranije. Tu istu večer, javljeno mi je da sam prošla. Bila sam jedan od 15 kandidata koji su prošli testiranje”, rekla je Božana Iljkić o početku svoje karijere u ovoj renomiranoj austrijskoj korporaciji.

Uz ugodno ćaskanje na terasi jednog širokobriješkog kafića, Božana je rekla kako je tijekom prve godine promijenila četiri pozicije, kako bi se upoznala sa svim aktivnostima svog novog poslodavca. Radila je u teretnom prometu, cestovnom prometu, infrastrukturi i Holdingu. Pričali smo o mladima koji traže posao, o širokobriješkoj gimnaziji koju je i sama završila, o zagrebačkom Prometnom fakultetu na kojem je diplomirala, i o još mnogo toga. Pokušao sam nešto doznati o aktivnostima na poslu, no, rekla je da je to poslovna tajna.

Medijska pozornost

“Rotirali su me po odjelima, kako bih se mogla upoznati sa svim aktivnostima, ali i odabrati u kojem se poslu najviše nalazim. Nakon što sam prošla vježbenički staž (ili staž pronalaženja sebe), odabrala sam raditi za kćerku Holdinga, Infrastrukturu. Sljedeće godine, bivši šef me poslao na ÖBB Akademiju “Senior Management Program” što je bilo jako neobično jer se takvo školovanje u trajanju od godinu dana dobiva tek nakon duljeg staža. Program je koncipiran za buduće voditelje odjela. Svidjelo mi se šefovo praćenje i povjerenje u moj rad. Uslijedila je ponuda za prelazak u Holding i preuzimanje odgovornosti za projekte infrastrukture i razvoja korporativne strategije, te poslovnog razvoja za koncern”, kaže Božana.

O Božaninom uspjehu pisale su mnoge novine, doduše austrijske. Tako je i poznati austrijski tjednik Der Standard u lipnju ove godine objavio intervju s mladom Širokobriježankom. Od programa za talente do voditelja strateških projekata uz puno truda, volje, ali i znoja, gospođa Iljkić je došla za kratko vrijeme. Danas je u timu koji praktično upravlja ovom tvrtkom, a kako kaže, surađuje i s ostalim tvrtkama u željezničkom prometu, pa i u Hrvatskoj i BiH. Krasi je otvorenost i komunikativnost, ali i poznavanje jezika, a posebice upornost i autentičnost.

Gdje će biti za nekoliko godina, samo nebo zna!

(Večernji list)


14 komentara

 • Svaka cast i cestitam na uspjehu mladoj zeni.U vecernjem listu pise p.zelenika o njenom uspjehu i cudi me da je rekao da je tek usla u cetvrto desetljece.Zasto tako dovoditi u zabludu starije citatelje kad je mogao staviti da je nedavno navrsila 30 godina .Pa evo za kraj gdin Zelenika je davno usao u osmo desetljece i dalje pise gluposti ,nikad i nije bio novinar.Uzivaj u mirovini i daj meni s biroa koricu kruha prije cetvrtog desetljeca.

 • Divna prica, i treba nam malo ovakve pozitivnosti. Svaka cast Bozani i nadamo se da cete objavljivati vise ovakvih clanaka o uspjesima nasih ljudi!

 • Kao zena je jos teze to postici! Da pitam se samo zasto uvik biva tako da nas drugi narod prepozna kao talente,radnike, vrijedne dati nam sansu…
  A nase lider to ne vide !?

 • Ovo i pisem za lopine da su lopine.Ova uspjesna mlada zena he tek pocela zivit , a sa 40 si presao pola zivota vecinom.30 puno ljepse zvuci nego cetvrto desetljece i ono osmo desetljece.Lopina previse jedes prikance.Sto se tice ljudske gluposti ona nema granice.Kako drukcije objasniti rad djuturuma u vecernjem , a biro pun mladih obrazovanih novinara.

 • Em što je lijepa , zatim talent , radnik ,uspješna pametna itd. to je odnijela iz kuće roditelji je odgojili. U Hercegovini sigurno ovako nešto nebih mogla postići jer nije dijete od tajkuna već obični čovjek. Ovakve funkcije u Hercegovini imaju djeca tajkuna i završe fakultete samo plati nije važno šta i koliko znaš imaju papir da su fakultetski obrazovani i naćuri ih na funkciju . BOG DRAGI SAM ZNA KOLIKO JOŠ IMA OVAKVIH TALENATA KOJE NEMAJU ŠANSE SVOJE ZNANJE POKAZATI ALI ĆE IH ŠVABE PREPOZNATI I NAGRADITI VI MLADI KOJI JOŠ NISTE OTIŠLI VANKA IDITE NEK SE OVUDA NASELJAVAJU ARAPI NEK IM ČOVIČ BUDE PRESJEDNIK A IZABEGOVIĆ PODPRESJEDNIK.

 • E ovo me razveselilo stvarno nem rijeci
  Poznam Bozanu jos ka dijete dok je bila u ch bile su super 3 seke i cuvale su moju djecu kad su bile na ferju.Veliki pozdrav obitelji Jurilj a curam da jos bolje uspiju kroz zivot .ŽANA MARIJA ,BOŽANA UZIVAJ TE

 • bravo djevojko nek si se snašla i nek su prepoznali tvoje znanje da si ostala ovdje bi radila za siću i možda bi ti pametovao neki fabusovac tatin sin i pravio se pametan nek si otišla od ovih da ih ne nazivam njihovim imenima sretno i uspješno u budućem životu i drugima koji podju tvojim stopama da svjet vidi pamet a ovce nek stoje kod kuće i pasu

 • Kojim slučajem da je u Širokom još bi bila na zavodu za zapošljavanje a Bog joj dao da je odavde otišla i eto uspjela . ISUSE BLAGOSLOVI OVU MLADU ŽENU I SVU NAŠU MLADOST BUDI IM ISUSE NA PUTU I VODI IH PUTE MIRA I BLAGOSLOVA. Daj Isuse da još koji uspiju u životu samo da ih ne stiskaju ovi koji su kupili diplome

 • TOOOOOOOOOOOOOOO BOKA–BOKI TI SI PO MAJCI ŠANTIĆA A PO OCU JURILJ CRNAČ I TURČINOVIĆI.TOOOOOOOOOO NAŠI ŠIROKOBRIJEŽANI VI STE SVI TALENTOVANI SAMO NAPRIJED I NEDAJ TE SE SVE VAS VOLIM VAŠA ŠIROKOBRIJEŽANKA IZ TUĐINE LJUBIM VAS I VOLIM VAS SVE-

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.