Poslodavci traže promjene: Nakon cjelodnevnog kucanja računa, storniranja, dobit ide Poreznoj – Jabuka.tv

Poslodavci traže promjene: Nakon cjelodnevnog kucanja računa, storniranja, dobit ide Poreznoj

Mnogi porezni obveznici u Federaciji BiH neevidentiranjem prometa ili neizdavanjem računa pokušavaju izbjeći uplaćivanje PDV-a u državne proračune i novac zadržavaju na svojim privatnim računima.

Time nanose štetu ne samo svim proračunima u FBiH već i građanima koji su taj porez uredno platili, piše Faktor.ba.

Ovaj problem Vlada FBiH je željela riješiti ponuđenim izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima, ali je zakon oboren posljednji put u listopadu na Zastupničkom domu FBiH.

Predlagač izmjena zakona nije tražio mišljenje Porezne uprave FBiH

Razlog je što se izmjenama, prema mišljenju zastupnika, dodatno žele opteretiti porezni obveznici kupovinom novih fiskalnih uređaja koji u prosjeku koštaju oko 800 KM. Također, ponuđenim izmjenama zastupnici nisu vidjeli jamstva da će one doprinijeti smanjenju sive ekonomije.

U Poreznoj upravi Federacije BiH, koje se izravno tiče ovaj zakon, zatraženo je da ukažu na dobre i loše strane ponuđenog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima, međutim odgovorili su da ne mogu komentirati. Razlog je, obrazložili su, što predlagač zakona (Ministarstvo financija FBiH) nije od Porezne uprave FBiH tražio mišljenje kod izrade izmjena zakona, a trebao je.

Evo što o svemu kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca FBiH.

Fiskalizacija je doista potrebna, to odgovara i nama i državi, ali da bi bila efikasna, ključne su dvije stvari. Danas vi cijeli dan kucate na fiskalnom uređaju i na kraju dana, kada sve završi, ide kompletan promet prema Poreznoj upravi. Novo rješenje trebalo bi biti način da doista kada se račun otkuca, da on odmah ide prema Poreznoj upravi, da nema tog velikog storniranja. Ima storniranja, ali smanjena je mogućnost zlouporaba govori nam Smailbegović i dodaje:

Druga stvar, vrlo je važno da se ne certificiraju hardvreski uređaji, nego softver da se certificira, da se možete nakačiti na bilo kakav fiskalni uređaj. Da se možete nakačiti na obično računalo. To je rješenje koje je u Hrvatskoj. Dakle, softver je bitan, a vi onda uređaj kupite, nabavite kakav hoćete. I treća stvar, što je nama bilo važno, je da se fiskalizacija ukine u veleprodaji. Naime, fiskalizacija ima smisla u krajnjoj potrošnji, a to je maloprodaja. A vi ako imate između tvrtki transakcije, ta fiskalizacija ne služi ničemu jer vi i tako izdajete fakturu na kojoj ima ime i prezime kupca… To samo otvara mogućnosti nekih zlouporaba. To su stvari na kojima smo inzistirali.

Iz izmjena izostavljene igre na sreću

A kako Smailbegović gleda na to da se iz predloženih izmjena i dopuna Zakona o fiskalnim sustavima izuzima djelatnost igara na sreću. Obrazloženje je kako je ova djelatnost putem posebnog IT sustava povezana s Poreznom upravom, na taj način dostavlja svoj promet u realnom vremenu na server Porezne uprave.

Ne znam, nisam se time bavio, odgovorio je Smailbegović.

Podsjećanja radi, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim sustavima razmatran je 14. listopada prošle godine na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Prijedlog je nakon glasovanja zastupnika pao.

Udruga poslodavaca u FBiH: Očekujemo u ovoj godini 350 milijuna KM pomoći

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Pljačkaju sebi, da bar naprave(usovje) da se kase-računari mogu prikopčati na WIFI koji hoćeš nego ovako operaterima punimo kasu a nama obrtnicima troškovi dodatni, ja sam kontao da je i to novina ali ništa od toga, ajde da vidimo ko se slaže samnom

  • Ukinuti veleprodajama fiskalizaciju je povećanje sive ekonomije za 20%,pa veleprodaje i jesu pokretači stvaranja sive ekonomije, jer za keš prodaju robu svakome ko izvadi novčanik i prave prave problem svima na tržištu,

  • Nema smisla nalivati vino u šuplju bačvu, prvo treba bačvu zakrpiti. Dok god se ne riješi korupcija i nepotizam nema koristi skupljati porez niti raditi bilo kakve reforme jer od poreza mi obični mali ljudi nemamo nikakve loristi. Njime se samo financiraju političke elite.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.