Poslodavci predlažu povećanje minimalne plaće za oko stotinu KM – Jabuka.tv

Poslodavci predlažu povećanje minimalne plaće za oko stotinu KM

Minimalna plaća u BiH, kao i u zemljama regije, je među najnižima u Europi. Skoro svaki treći radnik u gospodarstvu prima minimalnu plaću koja iznosi 370 KM.

Ekonomski stručnjaci smatraju kako do povećanja minimalca može doći samo kada se postigne dogovor između Vlade, poslodavaca i sindikata. Mnogi smatraju kako su usvajanjem Zakona o radu stvoreni preduvjeti, te su poslodavci izrazili spremnost da se u FBiH poveća minimalna plaća.

Njenu visinu, pak, treba definirati opći kolektivni ugovor koji poslodavci trebaju usuglasiti sa sindikatima. S druge strane, sindikati smatraju da način na koji poslodavci žele uvećati minimalac može rezultirati smanjenjem ostalih plaća.

U sindikatu tvrde da nije riječ o novoj ideji poslodavaca, ali se čekalo usvajanje novog Zakona o radu.

”I na taj način oni su željeli samo jamstvo da jedna jedina plaća koja se određuje bude minimalna plaća, dok sve ostale poslodavci određuju prema svom nahođenju”, kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Ismet Bajramović. Kako je kazao Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH, bit minimalne plaće nije da je ona obračunska i ekonomska kategorija.

Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca, je kazao kako ni jedna druga plaća ne može biti vezana s najnižom plaćom.

Građani podržavaju povećanje minimalne plaće, ali su različita mišljenja koliko bi trebala iznositi. Jedno je sigurno, sadašnjih 370 KM smatraju nedovoljnim za normalan život.

Poslodavci su već definirali prijedlog da to povećanje bude za oko stotinu KM, odnosno 30 posto. Bez obzira što mnogi smatraju da BiH ima jeftinu radnu snagu, ona je skupa kada se uzmu i ostali parametri. Potrošačka košarica i dalje je dvostruko skuplja od prosječne plaće te u Sindikatu smatraju da određivanje najniže plaće mora biti i briga države.

(Večernji list)


4 komentara

  • Što more reć pametan čovik na sve te prijedloge?Njemačka -minimalac 1260 eura-Luxsemburg-minimalac-1560 eura,Francia minimalac 1400eura itd….
    Ispada da su ovde ljudi neka posebna ljudska vrsta kojoj ne triba niti izbliza ono što triba ljudima na zapadu.Mogu bez ovog , bez onog , mogu bez jednog drugog i tako do sutra…
    Skužili su to i ovi imigranti i afričkih i arapskih zemalja. Velika većina njih su ekonomske uzbjeglice. Nema dobrih ni savršenih političkih sustava ali zato ima onih u kojima se može živjeti život dostojan ljudskog bića. Zato mnoštvo danas a sutra milijuni i milijuni ekonomskih izbjeglica preplavit će Europu , pa nek se onda Europa pokuša nosit s njima.Danas teško,sutra još teže u budućnost vrlo brzo će se stvoriti sjeme novog zla i ne će dugo tribat čekat da dođe do konflikta između starosjedilaca i pridošlica.Uvijek je tako bilo i opet će biti.Svaka civilizacija koja se izmješala ,urušila se iznutra i nestala. Onaj ko poznaje povijest zna da su se sva ta silna carstva srušila kada su došla neka druga plemena s nekim drugim kulturama i religijama,

  • Uzeli nam i mirovine unaprijed uplaćujuć minimalni osobni dohodak ili ništa i o čemu pričati.Zato skoro pa svi umirovljenici imaju 326 KM mirovinu a radili 40 godina .
    Ko je mlađi ode u Njemačku da zaradiu i plaću i mirovinu da može živjeti i u starosti i mladosti.

  • sve se to obije o glavu ne može ni država da funkcioniše ako nema potrošnje ovaj način štednje sa smanjivanjem plata ne vodi nikamo pa ni ovim da ih nazovemo prdonjam

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.