Poslodavci o poskupljenju struje: Nimalo mudra odluka koja opet ide na teret građanima

Saznali smo iz medija, poprilično smo iznenađeni najavom premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića da će cijena električne energije za gospodarski sektor u 2024. godini rasti do 20 posto, kaže za Faktor Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Nenadić ističe kako su očekivali da će održati sastanak s predstavnicima Vlade FBiH i Elektroprivrede BiH i da će zajedno razmotriti ovu vruću temu.

Mi smo stava da je najavljeno povećanje nepotrebno i neopravdano. U protekle dvije godine struja je za gospodarski sektor već poskupjela za 44 posto. Novo poskupljenje nije nimalo mudra odluka, sve će se na kraju preliti na teret građana. Jer kad se poveća cijena struje za gospodarski sektor, neminovno će doći do poskupljenja roba i usluga, a to će na kraju platiti građani, istaknuo je Nenadić.

Podsjetio je kako je već ranije donesenim promjenama zakona o električnoj energiji EPBiH osigurana značajna zarada u 2024. godini, čak i da se cijene struje kojim slučajem ne povećaju.

Donošenjem Zakona o električnoj energiji nekoliko tisuća gospodarskih subjekata iz malog gospodarstva prešlo je u tržišno opskrbljivanje gdje su cijene više. Prema našim procjenama, EPBiH će po osnovu ovih izmjena zakona zaraditi minimalno 25 milijuna KM. To je razlog više da ne dođe do povećanja cijena struje, naglasio je Nenadić i dodao:

Dodatni financijski teret poslovnom sektoru ne prati usvajanje seta fiskalnih zakona kojim bi se stabilizirao gospodarski ambijent, status radnika, povisila minimalna plaća… Mi smo spremni za razgovore, na potezu je Vlada FBiH.

Nikšić pojasnio što odluka Vlade o električnoj energiji znači za građane FBiH

(www.jabuka.tv)

7 komentara

 • Jednima se neopravdano dižu cijene da bi se drugima davali poticaji za otkup zelene struje, iako grade elektrane krčeći šume i uništavajući rijeke .

 • Jedini način da se namire plaće, za ionako prekobrojnu partijsko-uhljebničku stoku, jest povećanje cijena struje što će povući i rast ostalih cijena, u prvom redu hrane. Dok ostala stoka trpi i gladuje, partijska stoka uživa. I neka uživa a vi i dalje gladujte i sve mirno promatrajte. Samo ulica i degenek za partijsku stoku

 • Samo šišajte ovčice, ta mogu samo da bleeeje. I samo zapošljavati vamiliju i rodbinu, ostali nek krepaju. I što više mladih da ide vani kako bi nezaposlenost bila manja.

 • Neka zaposle na teren
  Da malo odmore radnici koji su 20 godina po terenu
  I dosta invalida i mrtvih
  Ali politika tamo ne zaposljava

 • A gledajte ovo negativno kao pozitivno. Sad kad poskupi struja trebat ce sigurno jos dikoji analiticar, elektricar, tajnica, cistacica u elektri pa ce spast malo i ta nezaposlenost. Sad rodbinski telefoni rade prekovremeno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.