Poslodavci krenuli u “borbu” za rasterećenje gospodarstva, potrebno umanjiti i političku nesigurnost

Vlastima u BiH poslan je strateški dokument “Što poslodavci očekuju od vlasti” u Federaciji BiH. Večernji list poslao je upit Udruzi poslodavaca Federacije BiH, autorima dokumenta, vezano uz njihova očekivanja.

Gotovi materijali

Udruga je ove izborne godine promijenila svoju ulogu i djelovanje te ponudila vlasti i političkim strankama koje sudjeluju na izborima gotove materijale, odnosno 19 prijedloga zakona. Radi se o izmjenama i dopunama postojećih zakona, kao i o prijedlozima novih. Predstavnicima političkih stranaka dostavljeni su zahtjevi koji se odnose na izmjene Zakona o PDV-u, rasterećenje gospodarstva na svim razinama, poboljšanje poslovne klime, prijedlozi šest akata koji će socijalnim partnerima (poslodavci i sindikat) omogućiti da sudjeluju u izradi i donošenju svih zakona i podzakonskih akata koji su od interesa za njih te zahtjev za unaprjeđenje rada ekonomsko-socijalnih vijeća na svim razinama. Poslodavci očekuju da političke stranke koje sudjeluju na izborima prepoznaju značaj ovog dokumenta i mjera koje je Udruga predložila. Rješenja u ovim zakonima, ako se usvoje, zaista bi dovela do rasterećenja gospodarstva i poboljšanja poslovne klime te očekujemo od vlasti da bez oklijevanja krenu u provedbu reformi koje će omogućiti snažniji i dugoročniji gospodarski rast, kažu za Večernji list.

Sudjelovanje stručnjaka

Na dokumentu je rađeno dulje od godinu dana, a u javnim raspravama sudjelovalo je više od 20 tisuća poslodavaca iz svih županija, socijalni partneri, predstavnici sindikata, komora i drugih nevladinih organizacija, a koji su podržali inicijative UP FBiH.

Prilikom izrade dokumenta, angažirali smo i više od 15 vanjskih suradnika i stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije i uglednih profesora s vodećih sveučilišta u BiH, ističu.

Visoka, apsurdna i brojna davanja državi svakako utječu i na privlačenje investicija, sivu ekonomiju, rast plaća i opću razinu zaposlenosti.

Na pitanje koliko je teško biti gospodarstvenik u Federaciji, odgovaraju:

S obzirom na brojne parafisklane namete, čije smanjenje tražimo ovim dokumentom, i jako visoke doprinose, možemo slobodno reći kako je gospodarstvenicima u FBiH jako teško funkcionirati. Poslodavci su predložili smanjenje određenih nameta i doprinosa kako bi moglo doći do povećanja plaća radnicima. Smanjenje neporeznih davanja je imperativ kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje bh. gospodarstvenika, a samim time i za izgradnju povoljnije poslovne klime. Smanjenjem bi se omogućio ekonomski rast i konkurentnost domaćih gospodarstvenika. Visoka, apsurdna i brojna davanja državi svakako utječu i na privlačenje investicija, sivu ekonomiju, rast plaća i opću razinu zaposlenosti, tvrde.

Ističu i kako je sama činjenica da su njihove prijedloge podržali sindikati pokazatelj da strateški dokument ne ide na štetu radnika.

Kako je već navedeno, usvajanje našeg prijedloga Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak stvorilo bi mogućnost povećanja primanja radnika, kažu u Udruzi poslodavaca.

Komentirali su i kronični problem iseljavanja iz zemlje.

Jedan od gorućih problema s kojim se u posljednje vrijeme BiH suočava svakako jest problem iseljavanja, odnosno odlazak radne snage. Međutim, poslodavci ovo sami ne mogu riješiti, ovdje je potrebno sustavno rješenje jer mnogi koji odlaze imaju čak i dobro plaćene poslove, ali odlaze zbog socijalne i političke nesigurnosti. Stvarajući nestabilnu situaciju u državi, političari pridonose odlasku radne snage, umjesto rada na poboljšanju poslovne klime. Stoga je potrebno sustavno pristupiti rješavanju ovog problema, kažu.

Za kraj ističu kako neće prestati raditi na poboljšanju poslovne klime.

U tome nam je svakako potrebna podrška vlasti. Samo zajedničkim aktivnostima i međusobnim uvažavanjem možemo ostvariti ciljeve i raditi na poboljšanju poslovne klime, poručili su.

Socijalna pomoć i naknade: Pomažu li gradovi i općine dovoljno za ostanak?

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.