Poslodavci bi trebali dozvoliti ležernije odijevanje, ali i pomaknuti radno vrijeme

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici u Mostaru zaključkom usvojila informaciju Federalnog ministarstva zdravstva o provođenju preporučenih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura.

Podržano je provođenje preporučenih mjera u uvjetima ekstremno visokih temperatura u zdravstvenim ustanovama na teritoriji Federacije BiH, a Federalno ministarstvo zdravstva je zaduženo da, u suradnji sa županijskim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo u FBiH, prati provođenje utvrđenih preporučenih mjera.

Također, resorna federalna ministarstva su zadužena da, svako u okviru svojih nadležnosti, utvrdi preporučene mjere u uvjetima ekstremno visokih temperatura i naloži njihovo provođenje na nižim razinama vlasti.

U informaciji Federalnog ministarstva zdravstva su, između ostalog, preporučene i mjere zbog ekstremno visokih temperatura koje su zahvatile teritoriju Federacije BiH i koje kontinuirano negativno utječu na zdravlje stanovništva, a posebno kroničnih bolesnika, trudnica, djece, radnika koji rade na otvorenom, ali i zdravih mladih ljudi koji veliki dio dana provode na ulicama, kao i radno-aktivnog stanovništva.

Apel poslodavcima u FBiH: Zaštitite svoje radnike od visokih temperatura

Preporučene mjere su da radno vrijeme na razini primarne zdravstvene zaštite i specijalističko-konzultativnih službi počinje u 7 sati ujutro, zatim da se prioritet kod ostvarivanja usluga zdravstvene zaštite pruži kroničnim bolesnicima, maloj djeci, trudnicama i osobama starijim od 65 godina, da roditelji koji dovode djecu na cijepljenje protiv zaraznih bolesti, to učine najkasnije do 10 sati ujutro.

U preporučenim mjerama su i to da poslodavci zaposlenicima koji obavljaju poslove na otvorenom prostoru, početak radnog vremena pomjere na 6 sati ujutro, a ako tehnologija posla to ne dozvoljava, da se treba razmotriti mogućnost prekida poslova u razdoblju od 11 do 18 sati, te nastavka poslije 18 sati. Radno vrijeme se može i skratiti razmjerno štetnom utjecaju uvjeta rada na zdravlje i radnu sposobnost radnika.

Preporuka je da se uposlenim kroničnim bolesnicima u ovom razdoblju omogući korištenje godišnjeg odmora, a poslodavci bi trebali dozvoliti i ležernije odijevanje zaposlenika u ustanovama, poduzećima i organima vlasti, kao i ležernije odijevanje na službenim događajima. Također, preporučeno je da ustanove koje s radom počinju u 9 sati početak radnog vremena pomjere na 8 sati.

Godišnji odmor je pravo, a ne obaveza radnika

Općine bi, navedeno je u preporučenim mjerama, na određenim lokacijama trebale osigurati besplatnu podjelu vode za piće iz cisterni, kao što je, u slučaju dugih čekanja na graničnim prijelazima, potrebno osigurati podjelu vode i drugih napitaka.

Stanovništvo bi trebalo kontinuirano izvještavati o općim mjerama zaštite od visokih temperatura poput izbjegavanja kretanja od 10 do 18 sati, nošenja široke svijetle odjeće, upotrebe šešira i naočala, uzimanja dovoljnih količina tečnosti, konzumiranja voća i povrća, kao i da osobe koje putuju prave češće odmore i češće uzimaju manje količine tečnosti.

Stanovništvo treba savjetovati i da borave u rashlađenim i klimatiziranim prostorijama, ali da se pri tome vodi računa da razlika u temperaturi između prostorija i vanjskog prostora ne bude veća od 5°C, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv | Freepik)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.