Poslodavac mora prijaviti zaposlenika dan prije stupanja u radni odnos

Poslodavac će imati obavezu da novog zaposlenika prijavi dan prije zastupanja u radni odnos, umjesto sedam dana koje je do sada imao na raspolaganju.

To je propisano Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa, koji će stupiti na snagu osmog dana od objave u “Službenim novinama Federacije BiH”.

Vlada Federacije BiH predložila je izmjene i dopune u cilju stvaranja pravnog osnova u borbi protiv crnog tržišta, a koje su u potpunosti usvojene nakon što ih je danas odobrio Dom naroda, a ranije i Zastupnički dom Parlamenta FBiH.

Druga izmjena i dopuna odnosi se na to da se omogućava svakom osiguraniku putem informacionog sustava u Poreznoj upravi FBiH da ima izravan pristup o uplaćenim doprinosima od poslodavca.

”Dok u cijelosti ne bude u funkciji elektronski dokument i elektronski pečat osiguranik će i dalje na pismeni zahtjev upućen Poreznoj upravi moći dobiti uvjerenje o uplaćenim doprinosima koje služi kao javna isprava”, potvrdila je ranije Feni pomoćnica ministrice financija Mira Bradara.

Predložene izmjene u vezi s uvidom u stanje uplaćenih doprinosa temelji se na činjenici da je Porezna uprava Federacije BiH, u suradnji s FAR projektom USAID-a, pripremila online web portal za osiguranike, koji će putem interneta moći imati uvid u stanje uplaćenih doprinosa.

(Fena)1 komentar

  • Sad se uplaćuje samo nazovi gazdama ženama im i djeci prijateljima dok radnici po 10 i više sati i svece i nedjelje rade i nemaju nikava prava.
    isto se uplaćuje bolje reći neuplaćuju doprinisi i i u privatnika i ustanovama.
    učili jedni o d drugih ta nisu fakultetski obrazovani da bi mogli znati kako treba upravljati firmama i da treba poštivati radnike i platiti jer žive i balahaju od njihivih doprinisa teškog rada i nikakvih plaća.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.