Posljednja kontrola pokazala da je rijeka Neretva puna fekalija

Rijeke i kupališta u BiH zagađeni su bakterijama kao što su Escherichia coli, Streptococcus fecalis i Enterococca, koje mogu izazvati ozbiljna oboljenja, kao što su sepsa i serozni meningitis.

Ovo su potvrdile posljednje kontrole nadležnih službi, a aktivisti za zaštitu životne sredine tvrde da je najveći problem ispuštanje otpadnih voda u vodotoke bez pročišćavanja.

Najnoviji podaci o stanju vodotoka pokazuju da se u BiH čak 99 posto urbanih otpadnih voda, bez ikakvog prečišćavanja, ispušta u vodotoke, što može dovesti do toga da neke vodene tokove potpuno izgubimo.

Najzagađenije rijeke u BiH su Bosna i Vrbas, a situacije je neznatno bolja sa Miljackom i Sprečom.

Tako su novinari Nezavisnih novina u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije dobili informaciju da je posljednja kontrola pokazala da je rijeka Neretva puna fekalija.

“Iako ovaj posljednji izvještaj još nije završen, po podacima do kojih smo do sada došli, možemo reći da je situacija mnogo gora nego prethodnih godina. Voda u Neretvi je fekalno zagađena, ima visoku koncentraciju bakterija Escherichia coli, Enterococca i slično”, kažu u ovom zavodu.

Iz ove institucije upozoravaju da sa stupnjem zagađenosti od oko 20.000 kolonija bakterija po litri, voda u ovoj rijeci nije za kupanje.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.