Poskupjet će mlijeko i mliječni proizvodi

”Industrija mlijeka i mliječnih prerađevina suočit će se s povećanjem cijena sirovina, hrane, žitarica i svega što je nužno za proizvodnju, što će sigurno utjecati na konačnu cijenu proizvoda, zbog čega nadležne institucije vlasti trebaju olakšati poslovanje ovoj strateškoj grani gospodarstva”, kazao je predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

Mnogo je mjera koje nadležni trebaju donijeti i osigurati da ovaj sektor raste i napreduje, rekao je.

Naveo je da, u svjetlu svih događanja u BiH i svijetu, industrija mlijeka i mliječnih prerađevina ima deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i on je nešto niži od prosjeka. Kaže da je pokrivenost uvoza izvozom oko 66 %, a u ovom sektoru to je negdje oko 53 %.

Uvozimo 177 milijuna KM prerađevina od mlijeka, od čega je samo sira oko 92 milijuna KM, dok ukupno ova industrija i grana gospodarstva izvozi oko 93 milijuna KM, naveo je, piše Večernji list.

Po njegovim riječima, hrana, energija i farmaceutska industrija tri su ključne grane gospodarstva koje trebaju svakoj zemlji i BiH u tom smislu treba raditi na njihovu jačanju. Smatra da bi bilo dobro da se podrži smanjenje i ukidanje trošarina na gorivo, diferencira stopa PDV-a, smanje porezi i doprinosi na plaće te tako rastereti gospodarstvo.

Predstavnica Mliječne industrije “99” iz Gradačca Indira Omeragić ističe da je mljekarska industrija u velikim problemima zbog krize i da nadležne institucije moraju reagirati. Kaže da imaju problema s proljetnom sjetvom te, ako nadležne institucije ne poduzmu neke mjere, doći će do smanjenja stočne hrane.

Što se tiče same sjetve, navodi da su osigurana sjemena koja su za 20 do 30 % skuplja nego lani, a najveći problem je gnojivo koje je poskupjelo 300 %. Ističe je da će zbog nastalih problema doći do poskupljenja mlijeka i mliječnih proizvoda.

Što se za 100 KM može kupiti u BiH, Hrvatskoj i Srbiji?

(www.jabuka.tv)1 komentar

  • Ta jel vec poskupjelo,svaki dan druga cjena,ode u nedogled..a sve stare zalihe,kom ko trgovcim samo se bogate..sve imnpusto ostalo..brasnk 33km,sramota..pocrkali dabogda..dizu pkace sebi gospidari,sirotinja nek isppasta..na kraju krajeva samk je smrt ista,ceka injih ko inas…2m zemlje..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.