Poskupio i rent-a-car

Cijene novih i rabljenih automobila u porastu su nakon agresije Rusije na Ukrajinu, a to se odrazilo i na cijenu najma vozila.

Osim turista, veliki broj građana BiH u ljetnim mjesecima dolazi u domovinu na odmor, a iz agencija za iznajmljivanje automobila govore da se broj klijenata smanjuje, jer uslijed raznih poskupljenja građani na sve načine pokušavaju uštedjeti.

Dženis Ajanović, direktor rent-a-car kompanije ”Autorental Sarajevo”, tvrdi za Avaz da, čim dođe do povećanja cijene nafte i naftnih derivata, automatski se povećava i cijena transporta, tako da je i cijena automobila za iznajmljivanje nešto viša u odnosu na prošlu godinu.

To dalje dovodi do lančane reakcije povećanja cijena autodijelova i svih ostalih usluga koje su neophodne da bi jedna rent-a-car kompanija mogla funkcionirati, tako da se to nužno mora odraziti i na cijenu iznajmljivanja vozila. Potražnja svakako pada, s obzirom na to da je i zdravije i jeftinije šetati, a to ljudi shvaćaju tek onda kada plaćaju gorivo skoro četiri marke po litri, objašnjava Ajanović.

Cijena iznajmljivanja vozila ovisi od raznih faktora, dodaje Ajanović, poput marke vozila, transmisije koju vozilo posjeduje, gdje se putuje i na koliko dana.

Naprimjer, iznajmljivanje VW Pola iz ekonomske klase za deset dana korištenja u Hrvatskoj i BiH sada košta između 70 i 80 KM po danu, dok je prošle godine ta cijena bila između 60 i 70 KM po danu. Međutim, moramo uzeti u obzir da je pet litara motornog ulja prošle godine koštalo oko 70 KM, a ove godine je isto to motorno ulje skoro 120 KM, što je skoro dvostruko skuplje, a mi uslugu povećavamo za samo 10-20 KM po danu najma, zaključuje Ajanović u izjavi za Avaz.

Sezona je u jeku, ali njezinu uspješnost usporavaju svakojake krize i vlast koja nema sluha za razne apele građana i poslodavaca.

Ove godine je veliki broj mušterija u našoj branši otišao ili zbog poskupljenja usluge i nafte ili su pronašli utjehu kod ”divljih” rent-a-car kuća, koje ne plaćaju porez, pa su samim time i jeftiniji, kaže Ajanović.

Evo koliko će vam trebati novca za dan na moru

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.