Posjetitelji MFF-a na drugoj večeri bacili pogled u budućnost

U Širokom Brijegu održana je druga večer 20. jubilarnog Mediteran Film Festivala, a u središtu pozornosti bio je futursitički film “2068” domaćeg redatelja Roberta Bubala.

Saznat ćemo zašto samo rijetki žive 110 godina, koja su tri pravca koja vode prema produljenju života i hoćemo li svoju svijest moći prebaciti na računala, rekao je Robert Bubalo redatelj filma “2068” i producent Mediteran Film Festivala najavivši dokumentarni film o ovim zanimljivim i pomalo zastrašujućim pitanjima kojima bavi se deset hrvatskih znanstvenika predviđajući kakav će život biti za 50 godina.

Rekao je kako je film, nastao u produkciji Večernjeg lista, a koji je prikazan drugog dana festivala u programu “Domaći autori”, klasičan televizijski dokumentarac u čijim igranim scenama igraju Širokobriježani Marijana Mikulić i Goran Bogdan.

Glumica Mikulić, koja glumi Martu, prvu Hrvaticu koja ide na Mars rekla je kako joj je ovo bilo jako zanimljivo iskustvo.

Marijana Mikulić o premijeri na MFF-u: Nemam tremu pred domaćom publikom

Radili smo u simulatoru vojne letjelice. Nismo dugo snimali ali nam je bilo jako zabavno, rekla je Mikulić, koja se ove godine našla i u žiriju festivala.

Govoreći o ulozi u prvoj hrvatskoj misiji na Mars, u kojoj svemirski brod Crospace s posadom od šest članova 2068. iz svemirske baze u Udbini odlazi na Crveni planet, Bogdan je ranije rekao kako je vrlo rado ušao u ovaj projekt.

Svidjela mi se tema kako eminentni hrvatski znanstvenici vide našu budućnost. Dobro je to propitkivati iz današnjeg stava. Međutim, nije stvar kako će nam biti budućnost nego, razmišljajući o njoj, kako što intenzivnije djelovati na našu sadašnjost. Kakva će nam biti budućnost ne znam, ali znam da mi još uvijek na ovim prostorima djelujemo u prošlosti i još uvijek vučemo okove i još nam zvone lanci iz raznih političkih tereta na našim plećima. To je veliki problem. No, radeći ovakve filmove i promišljajući o tome, mi djelujemo danas za sutra, rekao je Bogdan ranije.

Goran Bogdan: Radeći ovakve filmove djelujemo danas za sutra

U sklopu novog programa Mediteran Film Festivala, naziva “Tragovi rata”, na otvorenom kinu u središtu grada prikazan je i film američkog redatelja Shawna Conveya “Među vukovima”. Priča je to o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH, a projekciji su prisustvovali i glavni protagonisti filma.

U službenom programu prikazan je film “Groblje” španjolskog redatelja Pabla Adiega Almudevara i “Nacionalna priča” francuskog redatelja Gregoirea Beila.

U dvorani kina Borak u konkurenciji je prikazan i film španjolskog redatelja Jaimea Alekosa “Europski san: Srbija” te dokumentarac hrvatskog redatelja Josipa Lukića “Majči”. Posljednje projekcije bile su rezervirane za “Sufizam” Tunižanina Younesa Ben Hajria i ‘Obitelj u tranziciji’ izraelskog redatelja Ofira Trainina.

Drugi festivalski dan obilježeli su i projekciji filomva iz programa “U fokusu”.

Otvoren 20. Mediteran Film Festival

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.