Posjet Bože Petrova ostao u sjeni “dodatnoga entiteta”?

Ni posjet predsjednika Hrvatskoga sabora Bože Petrova Sarajevu, kao ni drugih dužnosnika iz Zagreba koji su komentirali procese u BiH, nije protekao bez incidenta. Ovoga puta pobrinuli su se za to iz Ureda predsjedatelja Vijeća ministara Denisa Zvizdića koji je ustvrdio da je Petrov na sastanku poručio kako ne podržava stvaranje dodatnih entiteta, što praktično podrazumijeva kako je protiv očekivanja većine sunarodnjaka iz BiH u kojoj je prije ulaska u politiku više godina radio kao psihijatar u mostarskoj bolnici, piše Večernji list.

Predsjednik Sabora odmah je to demantirao kazavši da su takve manipulacije zapravo skretanje pozornosti s pravih problema i nejednakopravnosti bh. Hrvata.

“Bez obzira na različite pokušaje provokacija, koje se koriste samo zbog toga što možda nekima nije u interesu da se postigne dogovor, najvažnije je da politički predstavnici svih triju konstitutivnih naroda sami nađu model. Neka oni daju model koji njima najviše odgovara, a koji će uključivati punu ravnopravnost svih triju konstitutivnih naroda“, rekao je Petrov.

Prije Petrova na sličnoj medijskoj lomači našla se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Svojevrsni odgovor prvom pohodu premijera Andreja Plenkovića u BiH bilo je uhićenje desetorice visokih hrvatskih vojnih i civilnih dužnosnika u Bosanskoj Posavini, a na posjet bivšega premijera Zorana Milanovića Mostaru kada su Hrvati u BiH bili žrtve tzv. događanja naroda iz 2014. godine, stigla je poruka “Marš kući”.

Posjet predsjednika Sabora BiH dolazi u vrijeme kada se u Europskom parlamentu vodi borba oko prihvaćanja rezolucije u kojoj se za tu zemlju predlaže federalizacija kao model nadvladavanja podjela i međunacionalnih problema, a čemu se bošnjačka politika snažno protivi. Problem se u suštini svodi na to hoće li Hrvati konačno biti jednakopravni, a Bošnjaci i Srbi im prestati nametati političke predstavnike, diskriminirati ih i sustavno siromašiti njihova područja.

Iz Zvizdićeva Ureda su pak priopćili da je Petrov izjavio kako “ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH” te su u utorak kasno navečer uputili novo priopćenje u kojem su naveli da su “neprijatno iznenađeni neargumentiranim demantiranjem jednoga dijela razgovora”, koje se pojavilo u nekoliko medija i opetovali tvrdnje da se nije radilo o pogrešci u priopćenju.

Petrov je u Mostaru dodao kako se ne radi o skandalu s obzirom na to da će Hrvatska, kao prijateljska država, “pomoći i biti partner na europskom putu BiH” čija je stabilnost ključna. 
”Naša želja je da BiH bude zemlja u kojoj će vladati stabilnost i sigurnost. BiH je ključ stabilnosti za cijelu jugoistočnu Europu”, rekao je predsjednik Sabora RH.

Pritom je naveo kako je u tome pronašao partnera u većini sugovornika u BiH koji su suglasni da je u toj zemlji potrebno smiriti napetosti kako bi se stvorili temelji za dogovor triju naroda te je najavio snažnu potporu na europskom putu BiH.

“Iznimno nam je drago što je u prosincu 2016. godine EU poslao upitnik BiH. Hrvatska će se truditi, možda smo rijedak glas, ali glasan, da BiH stekne status kandidata do kraja ove godine”, rekao je Petrov.

Predsjednik Sabora RH u Mostaru se susreo s rektoricom Sveučilišta u Mostaru Ljerkom Ostojić, a nakon toga i s mostarsko-duvanjskim biskupom Ratkom Perićem te je posjetio Samostan hercegovačke franjevačke provincije, a nakon toga i Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru te imao radni ručak s nekoliko premijera županija i hrvatskih dužnosnika. Rektorica Ostojić izrazila je zahvalnost vlastima u Hrvatskoj zbog potpore Sveučilištu. 
Član saborskoga izaslanstva Zlatko Hasanbegović istaknuo je kako je bilo pogrešno izvlačiti iz konteksta izjave predsjednika Sabora, piše Večernji list.

“Razgovori su bili vrlo dobri i otvoreni. Iskreno se razgovaralo i nema potrebe da se bilo kakva sjena baca na razgovore. Što se tiče izjave gospodina Zvizdića o kojoj su se mediji najviše raspisali, neobično je i nepotrebno u kurtoaznim izjavama interpretirati stajališta druge strane. Mi ovdje nismo došli nuditi konačna rješenja, već čuti što ljudi misle”, poručio je Hasanbegović.

Pritom je izrazio stajalište kako je u BiH najvažnije postići dogovor između Bošnjaka i Hrvata za rješenje krize u zemlji. “Vjerujem kako možemo potaknuti stvaranje novoga i boljega ozračja u kojemu će se iskreno razgovarati, u kojemu će se jasno artikulirati stavovi i pronalaziti prihvatljiva rješenja, u prvom redu za Hrvate i Bošnjake”, dodao je Zlatko Hasanbegović.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

  • To je i bio cilj bošnjačkih režiranih medija.Jutros njihovi potali ne pišu o tako važnom posjetu presj.Sabora RH-ke nego su novinari i naslovnice oko Reufa Bajrovića koji izjavljuje da on predlaže federalizaciju RH-ke.Toliko cinizma,zlobe,nekulture u tom čovjeku i u tim medijima koji ga naprosto opsjedaju grle guraju mikrofon u usta da on vrijeđa,prostači itd.Svi su ponosni na njega.Jasno gdje hrvati žive,kako im je i kakva je budućnost ako se ne trznemo i neizborimo protiv ovog oblika nasilja nad nama.Najveći simpatizeri bošnjačke populacije,političara i medija su postali Bajrović i Kaplan.Pitajmo se zašto i gdje živimo…Ovaki će nam pomoći da dođemo do svijesti i svoga cilja.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.