Posebna japanska tehnika štednje može vam očuvati značajne svote novca

Amerikanci i Europljani su manje vješti u štednji od Azijata, ali opet ne svih. Neke zemlje tog kontinenta mogu se pohvaliti dobrom disciplinom i nekim dobrodošlim usađenim navikama, kao što je štednja, a među njima se ističe Japan.

Kakeibo je specijalna tehnika čuvanja novca, koja postaje popularna i širom svijeta, i to s razlogom. Zašto slušati Japance? Stotinama godina unazad, ta zemlja je bila simbol poljoprivrede, dakle, nije sličila na ono što o Japanu znamo danas, prenosi Telegraf.rs.

Ne, nije bilo robota, superbrzih vlakova i naprednih strojeva. Danas, iako je ekonomija imala svoje turbulencije, osjetne i dalje, životni standard u Zemlji izlazećeg sunca je visok. Jedan od razloga za to je napredno “financijsko natjecanje” među samim Japancima.

Oni su eksperti u osobnom upravljanju financijama, i redovito primjenjuju kakeibo. To znači da je potrošačka kultura drugačija nego u SAD ili Europi. Zato Japanci uštede do 35% novca u kratkom roku.

Specijalna tehnika zahtijeva bilježenje prihoda i rashoda u bilježnici. Mnogo prije digitalne tehnologije i aplikacija, to je bio jedini, tradicionalan način vođenja financija. Kakeibo se prevodi kao “financijska knjiga domaćinstva”, a osmislila ga je Hani Motoko, prva japanska novinarka, davne 1904. godine.

Zašto je poanta u ručnom zapisivanju?

Istraživanja kažu da je pisanje rukom vrlo bitno, jer “smo tada prisutniji i svjesniji situacije, a istovremeno pronalazimo i priznajemo uzroke svojih loših navika”.

Dakle, nije dovoljno samo izvaditi iz novčanika 20 ili 50 maraka i staviti ih u kasicu-prasicu. Treba imati svijest o potrošnji, i kakeibo se naročito preporučuje shopingholičarima.

Prema ovoj japanskoj tehnici, trebali biste sebi na dnevnoj razini postavljati neka pitanja, ako ste skloni impulsivnom trošenju. Neka od pitanja su:

Mogu li živjeti bez ovog proizvoda? Je li njegova cijena u skladu s mojim proračunom? Kako sam uopće došao/došla na ideju da ovo kupim? Kako se danas osjećam?

Kakeibo nalaže i da pričekate 24 sata, nakon ideje da kupite nešto, kako biste vidjeli želite li isto i dan poslije. Također, ne “padajte” na rasprodaje, jer tada ljudi kupe najviše onoga što im realno ne treba, samo zbog niske cijene.

Trudite se da što češće plaćate gotovinom, jer ćete tako izbjeći minus na kartici. Manje obilazite shoping centre radi zabave: idite tamo samo po potrebi.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.