Poruka Afganistanca iz Srbije: “Nemojte dolaziti u Europu. Bila je to velika greška”

Said Akbar je Afganistan napustio prije dvije godine, nalazi se u Beogradu i 35 puta je pokušao prijeći srbijansku granicu.

U Srbiju je preko Turske i Bugarske došao prije 18 mjeseci. “Danas sam došao iz Mađarske. Jučer sam deportiran i u dva sata poslije pola noći sam vraćen u Beograd“, kaže Said piše Deutsche Welle.

Sara Ristić, koja za Centar za zaštitu, edukaciju i osnaživanje izbjeglica „Info Park” radi kao psihijatar, kaže da krijumčari u noći dolaze do glavne autobusne stanice u Beogradu.

Za transport kopnenim putem do Italije traže 1.800 eura.  Kaže i da su u kolovozu zabilježili najveći broj novopridošlih izbjeglica u tijeku ove godine, a radi o iračko-kurdskim obiteljima koje su u Beograd stigle preko Bugarske. Ona smatra da je broj novopridošlih izbjeglica u Srbiju porastao zbog zatvaranja rute preko Sredozemlja.

Tako veliki broj izbjeglica ponovo pokušava preko „Balkanske rute” stići do zapadne Europe. “Rumunjska više nije omiljena za izbjeglice jer do zapadne Europe ponovo moraju preko Mađarske. Mađarska je za njih veliki problem. Zbog toga mnogi pokušavaju preko Hrvatske jer je tako najbrže. Međutim, oni koju su pokušali preko Rumunjske su zadržani.

Nekoliko mjeseci nitko nije mogao nastaviti put prema zapadnoj Europi.  Nakon toga je vjerojatno granična sigurnost oslabila i mnogi su došli ovamo”, kaže Ristić. Rumunjska pogranična služba je pooštrila kontrole i ponovo sa svoje granice vraća i izbjegličke obitelji.  Kada preko telefona razgovara s majkom Said joj laže da mu je dobro i da živi u lijepom i dobro održavanom izbjegličkom centru.

Sasvim drugačije razgovara s prijateljima koji su još uvijek u Afganistanu i koji ga pitaju za savjet.

“Molim vas nemojte dolaziti u Europu. Nije onako kako je meni rečeno da je Europa dobra, da se u njoj može raditi i da se za mjesec dana može obogatiti.

Već godinu i pol živim u Srbiji. Svakom kažem: ne dolazi ovamo. Nakon toga čujem kako kažu da se s njima šalim. Onda me pitaju: pa zašto si ti otišao? Na takvo pitanje odgovaram: napravio sam veliku grešku“, kaže Said Akbar.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.