Jakov Pehar: “Legalizirati duhan da ne bi išli kopati jarke u Njemačkoj”

Duhan je više od dva stoljeća bio dominantna poljoprivredna kultura u Bosni i Hercegovini, posebno na jugu naše zemlje. Međutim, kako u Hercegovini nema otkupnih stanica, proizvođači duhana snalaze se na razne načine, neki uzgajaju duhan za vlastite potrebe, a nešto se proda i u sivoj zoni.

Zatvaranjem duhanske stanica u Stocu, Hercegovina je ostala bez službenog mjesta za zakonski otkup duhana. Iako je njegova proizvodnja nezakonita, mnogi ga i dalje uzgajaju, ali sa strepnjom.

Ukidanjem duhanskih stanica hercegovačkim uzgajivačima duhana onemogućeno je da se registriraju kao uzgajivači, čime su dovedeni u nezavidnu poziciju: da li počupati svoje duhanske zasade ili duhan prodavati na crno, piše N1.

Mnogi u Hercegovini okrenuli bi se proizvodnji duhana i lijepo zarađivali, a država bi profitirala na posredan način ukoliko bi se odredila otkupna cijena koja bi garantirala profitabilnost smatraju proizvođači duhana, koji ne žele da se na njih gleda kao na krijumčare i švercere.

“Posadio sam šest tisuća duhana, ali je problem s otkupom jer na našim krajevima nema otkupnih stanica, ulaganja nisu velika, ali ovako kad nema otkupnih stanica na rubu je isplativosti. Ako se pojave te otkupne stanice mislim da će zaživiti duhan ponovo kao što je bilo prije 50 godina”,kaže jedan od uzgajivača.

Međutim sve više Hercegovaca odlučuje se na uzgoj duhana, no pitanje je ima li prosperiteta i budućnosti u njegovom uzgoju. Do odgovora na ovo pitanje pokušalo se doći na naučno-stručnoj konferenciji pod nazivom “Duhan u BiH – jučer, danas, sutra”.

“Mislim da duhan treba vratiti u potpuno legalnu proizvodnju, jer 80 posto domaćinstava je od toga živjelo. U konačnici, mnogi od nas su se školovali na bazi duhana jer nije bilo drugog izlaza. Ja procjenjujem da ga treba vratiti, malo modernizirati i cijenim da bi se oko pet tisuća domaćinstava vratilo na proizvodnju duhana, ne bi trebali ići kopati jarke po Austriji i Njemačkoj”, tvrdi profesor Jakov Pehar.

S obzirom na to da je duhan uvijek bio, ostao i bit će pitanje monopola, pitanje države, bit će potreban sinergijski odnos s vlašću u BiH kako bi revitalizirali hercegovački tip duhana, smatra direktor Federalnog agromediteranskog zavoda Marko Ivanković.

“Bilo bi značajno vratiti ga, ne u onim količinama koje su nekada bile, ali da to bude jedan siguran izvor prihoda u ruralnim područjima, u kojima se on tradicionalno proizvodi”, objašnjava Ivanković.

Uprkos nepostojanju zakonske regulative i ugašenim otkupnim duhanskim stanicama, proizvođači ne planiraju odustati, naprotiv, narednih godina kažu sadit će još više duhana i insistirat će na donošenju zakona kojim bi se njegova proizvodnja u Hercegovini legalizirala.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Uradite nesto pametno za ovaj kraj, a ne samo za svoje fotelje. Kad se ljudi isele, necete imati kome vise vladat! A i pitanje za nasu vlast, ko ce vam vise radit i na kome cete zaradivati za taj vas precjenjeni kruh?

  • i to u pravi hercegovacki duhan virgiiju. Sta li su sad smislili za prevaru cim se oni jave nema nista od te biljke odnosno zivota. Skontalii su di se oni vide u sadni duhana i tu je narodu kraj.plan ce napravit da od 100 duluma zasadjenog duhana moglo dobro zivit , naravno uz jednu placu bar jednog clana obitelji.

  • PA ZAR JE JOŠ ŽIV TAJ TKZ TITIN PROFESOR ON BRANO MARKIĆ PO ROĐENJU UPISAN U PARTIJU A SADA PREDAJE NA FAKULTETU JADNI MI KADA NAM TAKVI UČE DIJECU I NAS SAVJETUJU TAKVIMA NIŠTA NE VJERUJTE PRIJE SU NAS ISTI TJERALI U NJEMAČKU A SADA BI DA OVDJE RADIMO DA IMAJU OD KOGA ŽIVJETE NEĆE IMATI KOME PREDAVATI KADA MNOGI ODU

  • Svakodnevne kampanje protiv pušenja su Jakova navele da pojača sadnju duhana.Jakove Vama je ipak puno godina,a niste konzultirali dr.Čovića.

  • U ono vrijeme! Kad su jednog Širokobriježanina pitali šta misli o cmilju. On pita:Gonja li te zbog toga policija. Nije veli ovaj, sve legalno i pošteno. Na to će Širokobriježanin:NEMA TI OTOG NIŠTA.
    I tako bi i dan danas! Tako će bit i s duhanom, neka ga on sadi, pa nemože ni on od plaće 1100 KM živit kako živi!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.