Porodilje u FBiH od danas mogu aplicirati za naknadu od 1.000 KM

U Sarajevu je u četvrtak održana konferencija za medije povodom Uredbe o isplati novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH.

Riječ je o jednokratnoj pomoći za svako novorođeno dijete u Federaciji BiH u visini od 1.000 KM po djetetu koju je na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike donijela Vlada Federacije BiH.

Aplikacija za prijavu je na LINKU.

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić izrazio je zadovoljstvo suradnjom s navedenim ministarstvom na čelu s federalnim ministrom Adnanom Delićem kazavši da su aktivnosti koje provode itekako primjetne.

Jasno je da je ovo kap u moru i da ćemo uložiti još napora, ali ovo što smo postavili da u ovoj godini svaka porodilja u Federaciji će od Ministarstva, odnosno federalne Vlade dobiti 1000 KM, će sigurno svakoj porodilji za početak biti značajan doprinos stabilizaciji obiteljskog proračuna, istaknuo je Nikšić.

Foto: Adnan Delić / Facebook

Potom je Delić kazao kako je aplikacija preko se podnosi zahtjev za novčanom pomoći puštena u rad, tako da od danas sve majke koje su rodile ili će roditi u 2024. godini mogu aplicirati za spomenutu naknadu.

Radi se o potpuno elektronskoj usluzi pod nazivom e-Porodilja preko koje je prijava maksimalno pojednostavljena, s tek nekoliko klikova i bez dostavljanja bilo kakvog papira i troškova. Jedini uvjet koji se mora uploadovati je potreba o bankovnom računu, s tim da majka koja se prijavljuje mora biti vlasnica tog računa.

Mi smo od početka mandata isticali da smo kao Vlada i Ministarstvo izuzetno posvećeni natalitetnim politikama i politikama usmjerenim jačanju obitelji kao temelja našeg društva, one su naš prioritet, stalno to naglašavamo, naglasio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Aplikacija za prijavu je na LINKU.

Pogledajte uvjete za ostvarenje novčane pomoći porodiljama u FBiH

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

17 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.