Porezna uprava FBiH: Nije točno da smo blokirali SKB Mostar

”Netočna je izjava da je Stranka demokratske akcije imala bilo kakvog utjecaja na aktivnosti koje provodi Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine, i netočno je da je Porezna uprava blokirala Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i pokušala ugasiti njen rad”, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH, koja demantira pisanje medija da su bolnicu u Mostaru “dužnosnici SDA blokirali zbog poreznih dugovanja, iako je isti slučaj sa sarajevskom bolnicom koja normalno radi”.

U Poreznoj upravi FBiH ističu da nisu politički organ te da svoj rad ne zasnivaju na političkim i stranačkim zahtjevima i principima. Porezna uprava svoje aktivnosti provodi isključivo u skladu s vrijedećim propisima BiH i FBiH. Za Poreznu upravu, dodaju, politika je do zakona, a nakon donošenja zakona nema politike, već isključivo primjena zakona.

U reagiranju se navodi da je Porezna uprava bolnici u Mostaru, ali i drugim poreznim obveznicima kao što su Javna ustanova (JU) Opća bolnica Konjic, rudnicima uglja, Kantonalno javno komunalno poduzeće (KJKP) “Gras”, Željeznice FBiH, Željezara Zenica (njih ukupno 70), izdala rješenje o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima na računu, isključivo zbog njihovog duga u prisilnoj naplati koji iznosi više od 800 milijuna KM.

Svi ovi subjekti, napominju iz Porezne uprave FBiH, uključujući i spomenutu bolnicu, mogli su, uz suglasnost Porezne uprave, plaćati sve svoje obveze koje su bile neophodne za nesmetano odvijanje njihovih djelatnosti.

Rješenjem je, ističu, samo ograničeno pravo raspolaganja sredstvima na računu.

Ovim subjektima, kako navode u Poreznoj upravi, nije bila dozvoljena isplata plaća i naknada koje podliježu plaćanju poreza i doprinosa, bez istovremene uplate ovih obveza. Također im nije bilo dozvoljeno plaćanje obveza koje nisu u funkciji stjecanja prihoda ili obavljanja društvene funkcije kao što su nabavke stalnih i obrtnih sredstava koja nisu u vezi s poslovanjem, oročavanje sredstava, kupovina dionica, udjela i drugih financijskih sredstava, isplate dobiti, sponzorstva, reklama, donacije, reprezentacije…

To znači, pojasnili su, da su svi subjekti kojima je izdano ovo rješenje mogli uz suglasnost Porezne uprave plaćati sve obveze koje su potrebne za obavljanje njihove društvene funkcije ili stjecanja prihoda.

Zakon o Poreznoj upravi ne propisuje izuzeća od primjene mjera prinudne naplate nijednog poreznog dužnika, pa samim tim ni bolnica kao porezni dužnik nije izuzeta, jer je i ona porezni obveznik kao i svi drugi, naglašavaju iz Porezne uprave FBiH.

Ukazuju i na činjenicu da za “Sarajevsku bolnicu” nije pokrenut postupak prinudne naplate te da nije ni trebalo da se za nju donese rješenje o ograničenom pravu raspolaganja sredstvima na računu, jer ova bolnica, po evidenciji Porezne uprave, nema duga za poreze.

Zakonska obaveza Porezne uprave FBiH je, kako su naglasili, da osigura dosljednu primjenu poreznih propisa na cijeloj teritoriji FBiH. Sva fizička i pravna lica u FBiH moraju izmirivati svoje zakonom propisane porezne obveze, i u zakonom propisanim rokovima.

”Svi oni koji to ne čine, odnosno oni koji imaju dugove i neizmirene obveze, bit će sankcionirani”, podcrtali su u demantu.

Također kažu da će koristiti sve dostupne pravne mehanizme kako bi naplatili neizmirena dugovanja, jer je to novac koji pripada svim građanima FBiH.

S tim u vezi, podsjećaju da je vladavina prava temeljni princip na kojem se zasniva funkcioniranje države i entiteta te da ne može biti predmet političkih dogovora i pogađanja.

Smatraju neprihvatljivim bilo kakva politička djelovanja prema Poreznoj upravi, koja, kako su istaknuli, u svom radu isključivo primjenjuje zakone.

Također, su naglasili da na rad Porezne uprave nijedna politička stranka nema utjecaj, ali da očekuju od svih stranaka da institucionalno i u skladu s potrebama i važećim zakonima Poreznoj upravi osiguraju uvjete da može efikasno izvršavati svoje obveze i viziju da postane pravedan, racionalan i efikasan organ uprave.

(Fena)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.