Porastao broj doznaka za bolovanje u HNŽ-u

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a usvojilo je izvatke iz zapisnika s prethodnih sjednica, šest izvješća, dvije odluke, te jednu informaciju, a sva usvojena izvješća odnose se na razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine.

Za današnju sjednicu Upravnog vijeća, pored ostalog, Stručna služba Zavoda pripremila je Informaciju o konačnom Izvješću Ureda za reviziju institucija u FBiH o financijskoj reviziji Zavoda za 2022. godinu.

Članovi Vijeća su usvojili predloženu Informaciju, a Stručna služba Zavoda će, sukladno roku određenom od Ureda za reviziju Institucija u FBiH, izraditi Plan aktivnosti na provedbi preporuka definiranih u revizorskom izvješću, priopćeno je iz ZZO-a.

Upravno vijeće razmatralo je i Izvješće o izvršenju financijskog plana Zavoda za razdoblje 1. siječnja do 30. rujna ove godine i donijelo Odluku o njegovom usvajanju.

Ukupni prihodi u spomenutom razdoblju ostvareni su u iznosu od 144.775.386 maraka, što je 12,93 posto više od iznosa planiranog Financijskim planom za 2023. godinu.

Iz analize koju je izradila Stručna služba Zavoda razvidan je porast poreznih prihoda, a temelji se na porastu doprinosa za zdravstveno osiguranje i rastu broja osiguranika sa osnovom osiguranja temeljem radnog odnosa.

Ukupni rashodi i kapitalni izdaci u razdoblju siječanj – rujan 2023. godine ostvareni su u iznosu od 114.448.843 maraka ili 5,49 posto niže od sredstava planiranih Financijskim planom za 2023. godinu.

Na prijedlog Stručne službe Zavoda, Upravno vijeće je razmatralo i usvojilo Odluku kojom visina premije osiguranja za 2024. godinu iznosi 20 maraka po osiguranoj osobi.

ZZO HNŽ prvi put u cijelosti snosi troškove PET/CT

Obrazlažući predloženu odluku, istaknuto je kako bi se iznos premije osiguranja, po preporuci Svjetske zdravstvene organizacije, trebao kretati u rasponu od osam do deset posto izvršenog rashoda iz obveznog zdravstvenog osiguranja po jednoj osiguranoj osobi u prethodnoj godini na teritoriji HNŽ-a, što bi u slučaju te županije bio iznos u rasponu od 62,31 do 77,89 maraka.

Uvažavajući vrlo teške ekonomske i socijalne okolnosti, kao i važnost dostupnosti premije osiguranja svim osiguranicima, unatoč riziku povećane potrošnje u zdravstvenim ustanovama, naš prijedlog je da visina premije osiguranja, kao i prethodnih godina, bude 20 maraka što je 2,57 posto od ukupne potrošnje za zdravstvenu zaštitu po osiguranoj osobi u prethodnoj godini, kazala je direktorica Zavoda Ana Vidačak.

Distribucija premije osiguranja za 2024. godinu odvijat će se u razdoblju od 1. prosinca 2023. do 29. veljače 2024. godine.

Sljedeći dokument koji je Upravno vijeće razmatralo i donijelo je Odluka o usvajanju Izvješća o potrošnji lijekova za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine.

Broj ispisanih recepata za devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine povećan je za 49.927 recepata ili 5,5 posto, uz istovremeno povećanje broja izdanih pakiranja lijekova za 4,7 posto i povećanje financijske potrošnje za 895.715 maraka ili 8,5 posto.

Također, u navedenom razdoblju, evidentirano je povećanje broja korisnika lijekova s pozitivne liste lijekova od 2,2 posto ili 889 osiguranika više u odnosu na prosjek 2022. godine.

Pored navedenog Upravno vijeće razmatralo je i usvojilo Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana za prvih devet mjeseci ove godine i donijelo Odluku o njegovom usvajanju.

Pokrenuta inicijativa za smanjenje PDV-a na lijekove u BiH

Iz analize koju je izradila Stručna služba Zavoda, evidentan je porast broja doznaka za 15,7 posto, odnosno 446 doznaka više već u istom razdoblju 2022. godine i rast troškova po refundiranim doznakama od 37,3 posto, odnosno porast ukupne potrošnje od 509.225 maraka u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupno refundirana novčana sredstva za privremenu spriječenost za rad, u promatranom razdoblju, iznose 1.872.794 KM, dok su u 2022., za isto razdoblje iznosila 1.363.570 KM.

Također se na dnevnom redu našlo i Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala za prvih devet mjeseci ove godine koje su članovi Vijeća razmatrali i donijeli Odluku o njegovom usvajanju.

Kako je obrazloženo, ukupan iznos financijskih sredstava utrošenih za ortopedska i druga pomagala za spomenuto razdoblje iznosi 2.511.849 maraka, dok je za isto razdoblje 2022. godine utrošeno 2.358.076 maraka.

Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. rujna ove godine također je podržano od Upravnog vijeća.

Usporedba podataka o provedenim liječenjima izvan županije u promatranom razdoblju, i podataka iz istog razdoblja 2022. godine ukazuje na povećanje ukupnih troškova liječenja za 23,02 posto, odnosno 213.824 maraka. Najveći porast troškova liječenja je kod grupe bolesti C00-D48 (tumori) za 48,9 posto, odnosno 132.984 maraka (106 uputnica više), stoji u priopćenju Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a.

Poslodavci u FBiH sve češće traže kontrolu bolovanja

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.