Porasla potražnja za zlatom u BiH

Zbog rata u Ukrajini, cijena zlata na svjetskim burzama dostiže rekorde i najviša je u posljednjih 50 godina.

Cijena zlata po unci je 1.960 dolara, a nije isključen ni daljnji rast. Potražnja za zlatom porasla je i u Bosni i Hercegovini. Građani u ovom plemenitom metalu vide siguran oblik ulaganja u kriznim vremenima. Je li kupovina rezervi zlata dobra odluka?

Bosna i Hercegovina ima tri tone rezervi monetarnog zlata, što je dva posto ukupnih deviznih rezervi, kažu u Centralnoj banci BiH.

Najviše zlatnih rezervi u regiji ima Srbija, dok Hrvatska nema rezervi zlata. Po količini zlatnih poluga u svijetu prednjače Sjedinjene Američke Države, a zatim slijede Njemačka, Italija, Francuska.

Hoće li Bosna i Hercegovina kupovati još zlatnih rezervi, u Centralnoj banci nisu mogli reći, javlja BHRT.

Centralna banka ne može komentirati niti javno objavljivati svoje namjere o investiranju deviznih rezervi u bilo koje instrumente, te tako ni u zlato. Cijena zlata je promjenjiva tržišna kategorija i trenutno se kreće na razini oko 1.960 dolara po unci, naveli su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Prodavači u zlatarnicama rekli su za državnu televiziju da je potražnja za zlatom porasla za 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Gram zlata, u ovisnosti o kvaliteti, je od 130 do 200 KM u prodaji.

Građani se slažu da je ulaganje u zlato siguran vid štednje, ali da zbog besparice ne mogu izdvojiti značajniji iznos novca.

Ekonomski analitičari smatraju da su u kriznim vremenima tri najčešća pravca ulaganja – u zlato, nekretnine i devize. Kupovina zlata kao najsigurnije utočište u nesigurnim vremenima najčešći je izbor srednje klase građana.

Vidite da je u jednom trenutku došlo do porasta cijene zlata za 30 posto, da je kupovina skočila, potražnja za švicarskim frankom, da je to logičan slijed događaja kada su krizna vremena, rekao je za BHRT ekonomist Aleksandar Ljuboja.

Osim povećane kupovine zlata, građani sve više kupuju i dukate, čiji gram u prosjeku košta 200 KM. Kakva će biti buduća ponuda i potražnja zlata ovisi od daljnjeg tijeka inflacije i geopolitičkih događanja u svijetu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.