Popularno ljetovalište Hercegovaca kreće u borbu protiv nekontroliranog turizma

U Makarskoj je ovoga tjedna održana prezentacija Studije turističkog nosivog kapaciteta Makarske, izrađene od strane stručnjaka Instituta za turizam.

Rezultati studije dokazali su kako se s nekontroliranim masovnim turizmom pod Biokovom mora prestati, priopćeno je iz Grada Makarske.

Ovaj dokument ključni je alat za novi Prostorni plan i zaustavljanje višestambene gradnje koje planiramo implementirati. Slažem se kako je na terenu gotovo sve što smo doznali Studijom i ranije bilo vidljivo, ali željeli smo na znanstvenoj osnovi, jednostavnim brojkama, građanima demonstrirati zašto su promjene i zaokret prema održivom turizmu neophodni, poručio je gradonačelnik Makarske, Zoran Paunović.

Kako su poručili iz Grada, “neki od podatka, poput činjenice kako je u Makarskoj, zbog desetljeća stihijskog upravljanja turizmom, moguća izgradnja dodatnih 10.000 novih stambenih jedinica po postojećem prostornom planu iz 2020. godine, iako za vrijeme špice sezone već sada u gradu živi, prosječno, više od dva gosta po stanovniku i komunalna infrastruktura je prenapregnuta, zaista ne ostavljaju sumnju u potrebu hitne reakcije.”

Drago mi je što su se građani odazvali u ovolikom broju. Imali su brojna pitanja i smatram kako to pokazuje da su zainteresirani za budućnost svog grada. Vidi se kako je ova tema, iako svima dobro poznata, zahtijevala upravo ovakvu javnu i konstruktivnu raspravu, poručio je Neven Ivandić ispred Instituta za turizam.

Građani, koji su aktivno sudjelovali u raspravi nakon prezentacije Studije, posebno su bili zabrinuti podacima da važeći prostorni plan omogućuje novi val ,,apartmanizacije” te Gradu Makarskoj dali punu podršku u zaustavljanju višestambene izgradnje kroz izmjene prostornog plana. Negodovalo se i zbog velikog broja stanova koji predstavljaju nelojalnu konkurenciju te činjenice da na području Makarske postoji čak 1000 stanova u kojima, prema podacima o potrošnji vode, dosada nitko nije boravio, a što se s njima dogoditi već sljedeće godine – nitko ne može predvidjeti.

Šteta je već napravljena i u ovom trenutku nam ne preostaje ništa već okrenuti se budućnosti. Radimo na nekoliko rješenja koja bi trebala ograničiti nelojalnu konkurenciju i sivo tržište, o čemu su građani sinoć dosta govorili, ali i planiramo, kako sam rekao, ograničiti daljnju devastaciju prostora. Žao mi je što se ranije ovakva istraživanja i javne rasprave nisu provodila, jer se sada ne bi nalazili u ovoj situaciji, zaključio je gradonačelnik Makarske, dodavši kako očekuje suradnju svih aktera na nacionalnom i lokalnom nivou u borbi za održivu budućnost makarskog turizma.

Također, trenutno se u Makarskoj planiraju radovi na pomorskom dobru, teški preko 2,2 milijuna eura, stoji u Planu upravljanja pomorskim dobrom za razdoblje od 2024. do 2028. godine.

Između ostaloga, spominje se i izgradnja komunalne infrastrukture na plaži Osejava (sunčališta, toaleti, tuševi, kabine za presvlačenje i dr.) u sklopu projekta „Burolina“ vrijednog pola milijuna eura.

Grad Makarska podiže i porez na kuće za odmor na maksimalnih 5 eura po metru četvornom.

Za potrebe plaćanja poreza na kuće za odmor utvrđuje se visina poreza na kuće za odmor u godišnjem iznosu od 5 eura po m² i upravni odjel Grada Makarske određen Odlukom o ustrojstvu Gradske uprave Grada Makarske kao nadležno porezno tijelo za utvrđivanje i naplatu poreza, stoji u tumačenju.

(www.jabuka.tv)

2 komentara

  • Davno prije rata Makarska rivijera je bila odmor za dušu i tijelo.Danas tamo ne bi otišao niti da mi plate a kamoli da ja plaćam.Žao mi je ono malo starosjedioca što tamo žive ali sami su krivi što su svakome prodavali svoju djedovinu.

  • Pa je li logicno da stariji stanovi i kuce imaju isti porez od 5%,kao i novogradnje,pa jos prvi red do plaze..luksuznije..novije i atraktivnije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.