Popisom stanovništva se pokušava smanjiti broj Bošnjaka i Hrvata – Jabuka.tv

Popisom stanovništva se pokušava smanjiti broj Bošnjaka i Hrvata

Profesor na Fakultetu poliičkih znanosti Univerziteta u Sarajevu Senadin Lavić izjavio je danas da je problem s objavljivanjem rezultata popisa stanovništva nastao zbog pokušaja da postotak Bošnjaka i Hrvata u RS-u bude što više umanjen.

Istakao je da su, po podacima kojim on raspolaže, od ukupnog broja stanovnika u BiH više od 50 posto popisanih Bošnjaci, od čega je na području RS-a njih oko 200.000, što se određenim političkim oligarhijama ne sviđa jer su zacrtale da tamo bude do pet posto Bošnjaka.

Lavić smatra da je to dio šireg projekta negiranja Bosne i Hercegovine i Bošnjaka, i navodi da će se truditi da Agencija za statistiku BiH objavi rezultate popisa koji će pokazati da je proveden po važećim zakonima ove zemlje.

Dodao je da je pitanje popisa riješeno usvajanjem Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, te provođenjem popisa po tom zakonu dok je problem napravljen oko definicije stalno naseljenog stanovništva.

Lavić je pojasnio da zakon jasno propisuje da su stalno naseljeni stanovnici BiH oni koji su živjeli referentnog datuma na određenom mjestu u BiH ili namjeravaju živjeti sljedećih najmanje 12 mjeseci, kao što je jasno propisano i tko nije stalno naseljeni stanovnik poput osoblja veleposlanstva i slično.

(Fena)


3 komentara

  • Ja neznam zasto se trosilo i glupiralo sa popisima kad se zna da se sve steli. Nastelite kako vam pase i ok.e svakako niko nevjeruje u institucije ove drzave .Pisite sta hocete niko Vam nevjeruje to je vec odavno poznato. Sami krivi?

  • Najbolje da zarate Srbija i Hrvatska u kojem ratu bi svi imali višestruke koristi. Prvo bi se svi preselile iz ratom zahvaćenog područja u Njemačku. Riješilo bi se i pitanje BiH u kojoj više ne bi bilo Srba i Hrvata. Regija bi postala svojevrsni inkubator za izbjeglice iz ostalog dijela svijeta, iz kojega bi se Njemačka i ostatak Europe( ukoliko bude postojala) namirivala za nedostajuću radnu snagu. Povezala bi se zelena transverzala od Bliskog Istoka, preko Turske, do Albanije, Makedonije i BiH. U svemu ovome se ne uklapa jedino Grčka, a pošto ona sama sebi kopa grob, možda se riješi i grčko pitanje?

  • Može se ovo naprijed navedeno i bez rata napravit, zapravo šo se tiče nas Hrvata već nas je 50% manje. Nema veze , važno je da je dobro ovima što se brinu za jadne i napaćene Hrvate i to ne naplaćuju nikako, volonterski se brinu za nas.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.