BiH konačno dobiva zatvor ‘iz kojeg se ne može pobjeći’ – Jabuka.tv

BiH konačno dobiva zatvor ‘iz kojeg se ne može pobjeći’

Bosna i Hercegovina još čeka na otvaranje državnog zatvora čije će sjedište biti u Istočnom Sarajevu.

Godina 2014. bila je prva poslijeratna, u kojoj nije bilo većeg broja prekobrojnih osuđenika, koji se, usljed nedostatka kapaciteta, nisu mogli uputiti na izdržavanje zatvorske kazne.

Situacija bi se trebala promijeniti krajem naredne godine. Tada bi Državni zatvor maksimalne zaštite trebao primiti prve osuđenike.

Uskoro će na raspolaganju biti novih 348 zatvorskih mjesta, i to u državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu.

Zbog nepostojanja Državnog zatvora, kazna se do sada izdržavala u entitetskim kazneno-popravnim zavodima. Ministarstvo pravde BiH za to plaća – 40 KM po osobi i danu.

Kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine. Završetak radova bio je predviđen za 2008. Sedam godina poslije, radovi su u punom jeku, a rok za završetak predviđen je za kraj naredne godine.

Prvobitno je izgradnja trebala koštati 15 milijuna eura. Ali, projekt nije bio prilagođen europskim standardima. Uslijedile su godine pauziranja.

2011. je konačno počela s radom Jedinica za implementaciju izgradnje Zatvora, a s njom je došao i novi projekat, zatim potraga za novcem, međunarodni tenderi, a u kolovozu prošle godine i početak radova. Zatvor danas košta gotovo dvostruko više nego što je bilo predviđeno.

Najskuplji su sofisticirani sustavi sigurnosti, prozori i vrata. Iz njega će biti nemoguće pobjeći, kažu.

(N1)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.