Popis stanovništva u BiH će biti poništen?

Popis stanovništva BiH

Ni nakon posljednjeg sastanka kojeg je održao koordinator za popis stanovništva u ime Vijeća ministara i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović s predstavnicima državne i entitetskih agencija za statistiku, suprotstavljeni stavovi u vezi s određivanjem broja stalnog stanovništva i dalje su ostali isti.

”Predstavnici RS-a i dalje insistiraju da se prilikom određivanja tko je od državljana BiH stalno nastanjen u zemlji, a tko ima mjesto prebivališta izvan države, koristi i pitanje broj 40 iz popisnice. Ono se odnosi na mjesto zaposlenja, odnosno školovanja. S druge strane, predstavnici FBiH ističu da prihvaćaju kompromisno rješenje koje je predložio Međunarodni monitoring tim, ali da ne mogu pristati na daljnje smanjivanje broja rezidentnog stanovništva,” izjavio je za Faktor Osmanović.

Krajnji rok za objavljivanje rezultata popisa, koji je održan 2013. godine, je 1. srpnj. Uvjet za to je da do 15. ožujka budu usvojen ”Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013.”. U protivnom moglo bi se dogoditi da popis bude poništen.

”Nadam se da se to neće dogoditi i da će dogovor biti postignut, ali ako rezultati ne budu objavljeni do 1. srpnja, pitanje je koliko će oni biti relevantni. Osim toga, uskoro bi trebale početi pripreme za naredni popis koji nas očekuje 2021. godine,” upozorio je Osmanović.

Dodao je da je, prije sastanka s predstavnicima statističkih agencija, imao susret s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom, koji je pozvao nadležne u zemlji da učine sve kako bi se postigao dogovor o određivanju rezidentnog stanovništva, da bi rezultati mogli biti objavljeni.

Paralelno s ovim pregovorima Agencija za statistiku BiH nastavlja pripreme za početak brojanja i obrade podataka. Kako je priopćeno iz ove agencije, u srijedu je održan sastanak Popisnog ureda Agencije za statistiku BiH, na kojem se, između ostalog, govorilo o pripremama za testiranje kompjuterskog programa za obradu podataka, prenosi Večernji list.

Naredni sastanak Središnjeg popisnog ureda bit će održan u srijedu, 9. ožujka. Ako ni tada ne bude postignut dogovor o objavljivanju rezultata, postoji mogućnost da Velimir Jukić, kao direktor Agencije za statistiku BiH, potpiše program obrade podataka, za što je po zakonu ovlašten, što će omogućiti njegovu primjenu, bez obzira na stavove entitetskih agencija za statistiku. Inače, popis stanovništva je iznosio 46 milijuna KM.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.