Popis nezaposlenih u BiH duži za 90.000 ljudi

Europska komisija objavila je službeno izvješće o ekonomskom napretku zemalja zapadnog Balkana i Turske za prvo tromjesečje 2017., u kojem se tvrdi da je zaposlenost u BiH prošle godine smanjena za čak 90.000 ljudi!

Kako se navodi u istraživanju Europske komisije, riječ je o padu zaposlenosti radno sposobnog stanovništva za 3,5 posto, piše Dnevni avaz. Istovremeno, nezaposlenost je pala za 13,3 posto ili 42.000 ljudi, a u službenom istraživanju Europske komisije navodi se da su razlozi obeshrabrenost građana da se registriraju za traženje posla, pa i napuštanje zemlje.

Prvi put Europska komisija iznosi podatke o zaposlenosti koji su drugačiji od onih koje plasiraju bh. vlasti i čak ističe da su njezina istraživanja razlikuju od statistike bh. institucija.

Delegacija EU u BiH izdala je, s tim u vezi, pojašnjenje u kojem se navodi da se Europska komisija u istom izvješću pozvala i na bh. statistiku koja govori o tome da je zabilježen porast zaposlenih u BiH za oko 30.000 u razdoblju od siječnja 2016. do siječnja 2017. godine.

– Nemamo razloga sumnjati u valjanost ovih podataka. Izvješće također spominje pad u broju radno sposobnog stanovništva koji je izmjeren u okviru BiH ankete o radnoj snazi u 2016. godini, a dogodio se gotovu cijelu godinu ranije u razdoblju od travnja 2015. do travnja 2016. godine. Ova dva seta podataka se ne trebaju izravno uspoređivati jer pokrivaju različita vremenska razdoblja.

Analizirajući statističke podatke domaćih nadležnih agencija, prema kojima je zaposlenost za godinu povećana za 30.000 ljudi, odnosno 4,4 posto, Europska komisija navodi da je od toga više od 16.000 ljudi zaposleno u sektoru usluga, dok ih je tek oko 5.000 dobilo posao u prerađivačkoj industriji.

– Ogromne razlike između službenih podataka i istraživanja ukazuju na postojanje sive ekonomije i slabost institucija koje se bave zapošljavanjem – upozoreno je u izvješću Europske komisije.

Osim na problem pada zaposlenosti, EU upozorava i na to da je nezaposlenost mladih i dalje alarmantno visoka i da iznosi čak 60 posto.

(www.jabuka.tv)
4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.