Obitelj iz BiH preuzima tvrtku Grammer s 12.000 radnika

Prema pouzdanim informacijama “Slobodne Bosne”, tvrtke u vlasništvu bh. obitelji Hastor uskoro će preuzeti kontrolu nad još jednom tvrtkom u Njemačkoj. Riječ je o tvrtki Grammer, koja je jedan od najznačajnijih proizvođača autodijelova u ovoj državi.

Grammer AG bavi se izradom sjedišta i opreme za unutrašnjost vozila, a tijekom protekle godine ostvarila je prihod od oko 1,8 milijardi eura. Grammer ima 12.000 zaposlenika i radi u 20 zemalja širom svijeta.

Obitelj Hastor, preko svojih tvrtki Cascade i Halog, već ima 20 posto vlasništva u Grammeru. No, prije nekoliko dana Hastorove tvrtke uputile su zahtjev rukovodstvu Grammera u kojem su praktično zatražile da im se u potpunosti prepusti rukovođenje tvrtkom. Zatraženo je, naime, da im se prepuste ključne pozicije u tvrtki, odnosno pozicija glavnoga izvršnoga direktora i pet članova Nadzornoga odbora.

Njihov je prijedlog odbijen, a uprava njemačke tvrtke o ovome se oglasila na svojoj internet stranici.

“Cascade traži da pet od šest članova Nadzornoga odbora koji predstavljaju ostale dioničare, uz izuzetak Dr. Hansa Lieblera, budu zamijenjeni drugim osobama koje su skoro sve sadašnji ili bivši zaposlenici Prevent Grupe, koju kontrolira obitelj Hastor. Uz to, zatražena je i zamjena glavnoga izvršnoga direktora Grammera AG”, navodi se u obavijesti.

Cascade posjeduje 10 posto vlasništva u Grammeru. Vlasnik Cascadea je tvrtka Eastern Horizon Group Nizozemska, čiji su, pak, vlasnici Kenan i Damir Hastor, sinovi Nijaza Hastora.

Osim toga, Kenan i Damir su također vlasnici tvrtke Halog, preko koje imaju još deset posto vlasništva u Grammeru.

Namjere i ciljevi tvrtki Cascade i Halog u Grammeru su još uvijek nejasne, ali su jako važne za Izvršni i Nadzorni odbor radi daljnjega razvoja tvrtke u interesu dioničara, zaposlenika i kupaca. Grammer AG je u više navrata tražio sastanak s predstavnicima obitelji Hastor, ali termin toga sastanka još nije zakazan”, navela je aktualna uprava u priopćenju krajem siječnja ove godine, kada su bh. državljani otkrili namjeru da preuzmu kontrolu nad ovom tvrtkom.

Postojeća uprava ove tvrtke protivi se odluci bh. poduzetnika, vjerojatno zbog straha da će izgubiti pozicije u menadžerskom top timu. Uspjeli su pridobiti manji dio zaposlenih radnika bojeći ih da će ostati bez posla jer su navodno bh. poduzetnici odlučili premjestiti pogone u BiH kako bi smanjili inače jako visoke troškove rada.

No, obitelj Hastor nije se pokolebala: u suradnju s nekoliko drugih, manjih dioničara, osigurala je dovoljnu podršku glasova da na skupštini društva, vjerojatno sredinom svibnja, izabere nove članova Nadzornoga odbora, a potom i novi menadžerski tim.

Obitelj Hastor oglasila se ranije povodom priopćenja uprave Grammera. Priopćili su da zahtjev za zamjenu članova Nadzornoga odbora “ne treba tumačiti kao agresivan korak ka preuzimanju kontrole nad tvrtkom”, kako su to mnogi već protumačili.

“Intenzivirana supervizija u svjetlu deficita ne bi se trebala pogrešno tumačiti kao nasilno preuzimanje”, priopćeno je iz tvrtke Cascade, u vlasništvu Hastorovih sinova, Kenana i Damira.

Prevent grupacija u Bosni i Hercegovini je članica globalne tvrtke koja zapošljava preko 13.000 radnika na 36 lokacija u svijetu. Prevent u Bosni i Hercegovini osnovan je 1999. godine i danas je među vodećim izvoznicima. Kada se pojavio na tržištu Bosne i Hercegovine, Prevent je zapošljavao 50 radnika, ali već od sljedeće godine u kontinuitetu proširuje svoje proizvodne kapacitete, otvara nova radna mjesta i pojačava izvoz širokoga proizvodnoga asortimana na svjetska tržišta.

Danas Prevent djeluje na 15 lokacija u BiH i zapošljava 6.500 radnika, što ga svrstava na vrh ljestvice najvećih privatnih poslodavaca u BiH.

Ako obitelj Hastor uspije preuzeti punu kontrolu nad njemačkom tvrtkom Grammer, cijela grupacija će zapošljavati 25.000 radnika, od čega oko 25 posto u BiH.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.